26 December, ik kijk terug op een bizar jaar maar ik denk dat dat voor iedereen die dit blog leest telt… Net als bij iedereen gaat bij mij dit jaar te boek als “Het bizarre jaar van en met corona”. Wat een ongelofelijke taferelen hebben er plaats gevonden. In de laatste dagen van het jaar hier een terugblik op 2020, niet alleen op mijn cello leven maar ook ons gezinsleven…

Mijn man, Henk, besloot tijdens kerst 2019 dat hij zijn boerderij (melkveebedrijf) ging verkopen. Een grote stap, maar de beste keus met het oog op de landbouwpolitiek die steeds met terugwerkende kracht de spelregels weer veranderde; er was geen anticiperen en ondernemen meer aan maar het was dweilen met de kraan open. Echter: de beste keus ook voor ons als gezin. Voor het eerst als gezin ‘s avonds samen aan tafel. De dagplanning niet meer op de meiden (de koeien!) afgestemd maar op ons drieën en de huis- en erfdieren. We hoopten op een snelle overname want dit kan jaren duren… Tevens besloten we op verzoek van onze dochter Apollonia om ons huis in Havelte klaar te maken voor de verkoop. Een best intensief proces want Henk houdt van bewaren wat goed is. 😉

Cello spelen met Scarlett Arts-podcast

Podcast

In februari stapte ik zenuwachtig uit de auto voor mijn eerste podcast interview in het Muziekgebouw aan het IJ, voor mijn podcast Cello spelen met Scarlett. Ik sprak daar met de fijne gesprekspartner Maarten Mostert en mijn eerste podcast aflevering was geboren. Deze aflevering zou onverwachts op de plank blijven liggen tot eind september, omdat niet duidelijk werd wat corona ging doen met de Cello Biennale.

Eigenlijk was dit niet mijn eerste gesprek realiseer ik mij terwijl ik dit typ, maar wel het eerste podcast gesprek dat lukte ;-). Ik was namelijk van tevoren al bij de beroemdste cellobouwer van Nederland, Jaap Bolink geweest. Maar wat was nou het geval; ik had een afspraak gemaakt met hem en een opnameapparaat bij me die geschikt was voor twee sprekers. Echter zijn vrouw, vioolbouwer Annelies Steinhauer, was er ook bij en met drie sprekers was er teveel afstand tot de microfoons van mijn Zoom recorder. Maar ik ging helemaal opgetogen naar huis, wat was het een leuk gesprek! Ik ben door zijn rariteitenkabinet gelopen! Door een kamer vol met potjes waar onder andere een etiket met Drakenbloed op stond, vijf en zes snarige instrumenten, experimenten en kopieën van oude instrumenten. Maar eenmaal thuis kon ik wel janken; zelfs de technicus die mij om had leren gaan met geluidsbewerking programma Audacity kon er niets verstaanbaars van maken; wat een drama! Dat heb ik hen verteld en er werd besloten het over te doen met andere apparatuur geschikt voor drie sprekers. En toen kwam corona! Het gesprek hebben we nog tegoed…

Over die audio technicus gesproken; hoe leuk is het niet om nieuwe dingen te leren. Misschien is de cello dat voor jou, maar de podcast bracht mij bij Frederik Podcast guru om me te verdiepen in apparatuur, bumpers, intro’s en outro’s. Ik kocht bij hem vervolgens mijn Rodecaster Pro met microfoons en koptelefoons. In januari ’21 ga ik weer een paar uur in de leer bij hem, hij gaat mij tips geven, mij een podcast spiegel voorhouden.

En over de intro’s gesproken; is het je opgevallen dat mijn eerste podcast afleveringen een andere intro hebben dan de latere? Dat komt omdat acteur en cellist Dion Vincken mij zei dat de intro persoonlijker kon. Go Dion! Hij maakte in opdracht een nieuwe intro, ken je hem? 

En zoals ik al zei, dan heb je 1,5 uur gesprek dat je terug moet brengen tot een uur want langer kan anchor.fm het niet plaatsen, en hoor je dat je wel heel vaak “Uuuuuh”… zegt. Gosje pietje, dat is nogal iets zeg… En uiteraard wil de spreker ook weleens een verhaal opnieuw beginnen dus je moet echt leren knippen. Ik leer niet zo goed via tutorial’s en PDF’s, jij wel? Dus ik ging op zoek en vond Remco Benjamin die mij twee keer via Zoom de grondbeginselen van Audacity uitlegde. Te gek man! Daarna ging ik twee keer bij hem langs met specifieke problemen en nu kan ik genoeg om redelijk veilig door een gesprek heen te komen tot een goed eindresultaat. Echt een topper die Remco!

Cello kerstmis workshop 3

We hadden begin 2020 nog een heerlijke workshop avond voor Cello met piano, met pianist Masha Galperina, waarin de Brahms sonate in e klein en De Zwaan centraal stonden; hoe leuk was dit niet!

En toen viel het doek…

Ik weet nog dat we op 12 maart in een waanzinnig serene kerk in Heiloo een uitvaart begeleidden en dat we daar niemand een hand mochten geven. Wat was dat raar… een verdrietige weduwe en dan sta je daar op afstand… Troostende muziek en toch geen menselijkheid…

En toen kwam de dag dat de KLM aan de grond bleef. En dat de weg leger en leger werd… Onze reis naar Amerika eind maart waar wij een jaar naar uit hadden gekeken was ‘finished’. Hoe benijd ik mijn strijkkwartet collega’s die plots thuis kwamen te zitten en daar heel rustig onder bleven.

Degenen met een vaste baan wisten dat het tijdelijk was maar Julia, onze freelancer, zit nog steeds thuis… Zij geniet, ontspant zich, sport dagelijks, eet gezond, gaat naar haar ouders op visite; bless you! Ik weet nog hoe ik moest huilen van ellende omdat ik dacht dat mijn werk zo gespreid was dat ik iedere crisis ‘wel door zou komen.’ Nou, meet Corona! Het enige wat doorging bij ons was de koeien melken.

Apollonia mocht niet meer naar school, het aantal leerlingen dat naar fysieke les durfde te komen werd iedere week minder. Mijn moeder wilde niet meer komen oppassen want ze kwam uit het hart van corona, regio Oss. Onze hulp bleef thuis, heel wijs, en ik kon dus ook niet meer weg. Ook beter… Maar moeilijijijijk! Echte, het moet gezegd; de weken dat Apollonia thuis aan tafel zat, online met de juf en de klas, en ik met mijn laptop er tegenover; heerlijk! Zo’n lief fijn ding, braaf en rustig, luisterend naar wat ze moest doen en dat ook doen; bless me! 🙂

Het grote thuisblijven begon, net als bij bijna iedereen in Nederland. Tot ik weer op pad mocht. En dat was iets wat niemand eerder heeft meegemaakt. Géén files meer; ik kon vertrekken naar Amsterdam wanneer ik wilde, en was ik vrijdagmiddag een keer toevallig om 16.30 uur klaar met lesgeven dan kon ik filevrij zo de stad uitrijden. Ongekend! Nog steeds is dit het geval! Vanaf de eerste week van de lockdown kwamen de aanvragen om een cello te huren en indien mogelijk les te nemen omdat deze cellisten er nu eindelijk tijd voor hadden! Sinds 15 maart werden er 28 nieuwe cello’s verhuurd; nieuwe hobby’s zijn ontstaan!

Koningsdag

Grote opruiming in huize Hermsen, het huis klaar maken voor foto’s voor Funda. Precies op het moment dat de kringloop geen meubels ophaalde en ze uit de voegen barstten van spullen probeerden wij het huis leger te maken! :).

Ik plaatste 23 meubels op marktplaats met ‘Gratis ophalen in één partij’. Het moment dat er bij de stort een wachtrij stond, iedere dag weer, van meer dan een uur is dankzij een verzamelende familie aan mij persoonlijk voorbijgegaan. Zoals je ziet reden ze met flink bepakte aanhangwagen en auto heen en weer. Bank op je autodak? Logisch!

Het Strijkkwartet

Maar liefst 55 Strijkkwartet boekingen werden voor mij en mijn collega’s van HET STRIJKKWARTET verplaatst, en weer verplaatst, en… een derde keer verplaatst. Sommigen gingen er door…

Toevallig net op de zaterdagen buiten de hittegolf om in de koude oostenwind met 17 graden celcius. En guess what? Niemand mocht naar binnen de chique orangerie in want dat was tegen de regels. Aaaaaarghhhh! De bruid kreeg gelukkig een jas van een gast.

Niet veel gedaan dit jaar… of toch wel?

Voor mijn gevoel heb ik door corona een jaar op de rem gestaan. Heb ik mijn workshops en cello vijfdaagse in Duitsland moeten annuleren, met pijn in mijn hart maar wetend dat het niet anders kon. Mijn man, Henk, verzekert me dat ik juist weer nieuwe dingen heb gedaan, zoals de podcast vormgegeven, de online bundels gemaakt, online workshops, een Bootcamp… Hoe kan het dan toch dat ik vooral denk aan de beperkingen?

Ik denk aan alle teleurgestelde maar begripvolle deelnemers, alle Tikkies die ik ontving voor een vlotte terugbetaling. Wat is vrijwel iedereen toch al bekend met de Tikkie; een uitkomst! Henk wijst mij er ook op dat het nog niet eens zo lang geleden is dat ik zo nu en dan een samenspeel aangelegenheid organiseerde, en dat dat plaats heeft gemaakt voor een agenda met workshops, wel iedere maand eentje, drie geplande celloweekenden in 2020 en de eveneens geannuleerde Vijfdaagse in Kloster Frenswegen. Deze staat in optie voor 16 tot en met 20 augustus 2021! Zet je hem in je agenda? 🙂

De workshops zijn intensief in voorbereiding maar ook zo leuk om te organiseren en uit te werken, en wat zo mooi is; ik zie iedere keer weer nieuwe gezichten. Inschrijvers op mijn blog die ik nog nooit gezien heb, of een cello maatje van een deelnemer die ook weer nieuw is voor mij. Een huurder die met de gehuurde cello voor het eerst over de drempel komt; zo ontzettend leuk! Alles borrelt en groeit verder…

Cello Bootcamp-workshop2020-1

Online it is!

Wat ik mij zelf niet kan verwijten is dat ik niets heb geprobeerd. Toen jullie, mijn leerlingen, niet meer naar de studio kwamen en ik ook niet meer naar Amsterdam kon komen, was alles geregeld om online te lessen, op alle doordeweekse dagen om alles gaande te houden. Ook Ilse de Ziah, Ierse cellist, kon niet meer naar Amsterdam kon komen voor twee workshops maakten we er 5 online sessies van. Wat super dat jullie mee deden! Ik speel nog steeds met leerlingen uit haar pdf sheets…

Doordat we begonnen te accepteren dat online cello spelen mogelijk was, kwamen er leuke zaterdagse workshops met thema’s als DUIMPOSITIE, VIBRATO, POSITIE WISSELEN, enzovoort en zaten er drie cellisten fysiek en meer online klaar; hoe TOF!!!!!

Het Celloweekend in juli met 24 deelnemers werd verdeeld in twee weekenden.

Kloster Frenswegen in Duitsland bleef gesloten waardoor de eerste Vijfdaagse cello zomercursus niet door kon gaan.  Maar zoals gezegd: hij staat opnieuw in optie, van 16 tot 20 augustus 2021!

zomercursus-cello-duitsland

Wat jij niet kunt weten is dat filmer (en planeetkundige) Maarten Roos cellist Ilse de Ziah bij mij introduceerde. Hij was het die vele cellodocenten in Nederland wees op haar workshop dag in november 2019. Hij had haar documentaire Living the tradition gefilmd en gemaakt en haar onwijs goede Online programma’s om Ierse muziek te leren spelen. Het is niet gek dat langzaam maar zeker dankzij het leren kennen van Ilse en Maarten bij mij ook het idee kwam om iets te maken waar cellisten online wat mee kunnen. Niemand kon ergens hee,; inspiratie was welkom. Het idee van Sakom 1, 2, en 3 opnemen was geboren!

Position pieces-opname-online bundel - Scarlett Arts

Na jaren van inspelen van de melodie of zelfs van de baslijn op smartphones, kwam er nu een programma, Thinkific, waar toe je altijd toegang houdt na aankoop. Dat maakt terugkijken en lekker spelen ook een feit.

Wat kwamen er veel reacties van cellisten om het testen! En allemaal kwamen zij met goede suggesties die ik enkele weken later weer mee probeerde te nemen in het maken van de Online video bundel van Rick Mooney, Position Pieces. Van tekst suggesties, tot spelfouten verhelpen, van bullets proberen te plaatsen tot verzoeken om de eerste Bach suite online uit te brengen, en Kummer duetten.

Wie weet….

Wat ik er gratis bij kreeg van mijn samenwerking met Maarten, was alle advies omtrent apparatuur, film, lampen, plugs, kabels, T-bone headsets en you name it. Steeds stond hij klaar met het beste advies. Na Sakom en Rick Mooney maakte hij de promo clip van het Bootcamp 2020 en filmde hij de laatste ochtend melkbeurt op de zaterdagochtend van het Bootcamp weekend van mijn man Henk. Ook dat is een prachtige waardevolle herinnering geworden.

Cello Bootcamp

Voor mij als cellodocent is het Cello Bootcamp een hoogtepunt van 2020 geweest. Een happening voor cellisten die een tandje (zeg gerust “tand”) hoger wilden en de diepte in wilden duiken in het hoe te studeren en wat te studeren met de cello. Hoeveel energie ik stak in de voorbereidende video’s, het materiaal: jullie gaven de energie dubbel terug door fysiek of online deel te nemen. Van dubbelgrepen tot duimpositie, wat was dat leuk met de kleinste fysieke groep ever van 8 cellisten!

Filmer Maarten Roos stond mij zoals gezegd bij in het kiezen van de microfoons voor de cello, de t-bone headset, de Behrenger interface, de juiste plugs en instellingen op de computer. De techniek vond ik spannender dan ons werk materiaal; ik had er enkele slapeloze nachten van… Alles is goed gekomen en succesvol dankzij de flexibiliteit en hulp van de deelnemers. Wat heb ik hier weer veel van geleerd.

Die zondagavond op 27 september, had mijn man Henk zijn laatste avond melkbeurt als boer! De volgende ochtend na het extra vroeg gestarte melken gingen we naar de notaris voor het passeren van zijn boerderij. Voor het laatst een blik op onze ruim 85 koeien… Zijn meiden, mijn meiden…

Rick Mooney - podcast met Scarlett

Rick Mooney

Ook leuk; ik had niet alleen een Podcast interview met Rick Mooney, maar hij vroeg mij ook om een video afspraak om zijn boek DOUBLE STOPS toe te lichten! Hoe leuk! Dat maakte duidelijk waarom hij bepaalde ‘onlogische’ vingerzettingen had gekozen, die na zijn uitleg logisch werden.

 

Wil jij tijdens de kerst een duidelijke focus voor je cello studie? Bestel Double stops, dubbelgrepen, en bedenk; weinig druk, vlotte streek en kijken waar je snaren zitten opdat je niet gaat duwen. Hier een voorbereidende clip:

Online Cello bundels

Wil jij inspiratie in deze laatste dagen van kerst? Overweeg een online bundel van Rick Mooney of Jakob Sakom. Rick Mooney’s Position pieces kost tot 1 januari € 89,00 inclusief het papieren boek*, en vanaf 1 januari € 99,00.
* exclusief verzendkosten

Lotte Groot-cellodocent-Amsterdam

Celloweekend voor beginners

Voor het eerst zou ik samen met collega Lotte een Celloweekend voor beginnende volwassenen geven. Binnen no time zat dit weekend vol met 14 beginnende cellisten. Super stoer, beginners!

Echt te gek hoe jullie allen bereid waren je bloot te geven, want iedereen is werkzaam als een professional op één of ander gebied, en met de cello sta je echt aan het begin, in kleuterschoenen…

Het moest helaas geannuleerd worden vanwege corona, maar ik weet zeker dat iedereen wanneer we dit, volgend jaar november wellicht, inhalen zijn partijen weer veel makkelijker kan spelen! We blijven positief…

De jaarlijkse Back to Basics workshop werd online gegeven zonder dat er iemand om mij heen zat. Wat was dat raar, die stilte om mij heen! Bizarro!!! Wat verlang ik weer naar Back to basics cellisten om mij heen! Volgend jaar een revanche waarbij ik zorgeloos jullie handen en armen vast kan houden, op kan tillen, van cellist naar cellist kan lopen. Want wat een nieuws; hoogstwaarschijnlijk start men met vaccineren op 8 januari!

Het laatste nieuws is dat we afgelopen zaterdag een hele fijne cosy gezellige Christmas play along hadden! Met hulp van Eli voelde ik mij heerlijk aangevuld en ondersteund. Ook de online aanwezigheid van mijn assistent Annemarie gaf me stevige grond onder de voeten.

En hoera! Lotte gaat in januari ook twee dinsdagen per maand lesgeven! Heb je al een les bij haar ingepland op dinsdag?

Voor de leerlingen die bij mij, Koen of Lotte lessen volgt: plan al je lessen tijdig in via www.celloles.com/agenda want januari geraakt vol!

Rest mij niets anders dan jullie hele fijne feestdagen te wensen!

Met feestelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Het Strijkkwartet goes Candlelight ;-)

Het Strijkkwartet goes Candlelight 😉

Al meer dan 15! jaar geleden startte ik, Scarlett, Het Strijkkwartet, een strijkkwartet dat vooral lichte muziek speelt. Niet in de concertzaal in een concertserie maar overal. Niet voor een stil publiek maar temidden van blije mensen, taart en champagne; wij spelen...

Christmas Extreme 2024

Christmas Extreme 2024

Hoera! Maandag begint de herfst! Ik heb hele mooie herinneringen aan de herfst. Een treinreis in de UK naar Hull om een vriendinnetje te verrassen op haar verjaardag. Zulke rode gele bomen als er op die route vanaf Londen stonden? Amazing! En Frankrijk in de  herfst?...

Share This