“The best day to start to play the cello was 20 years ago.

The next best day is today.”

Vrij laat, op mijn 19e, kreeg ik mijn eerste celloles. Ik was totaal verkocht! Inmiddels ben ik al weer lang gediplomeerd docent en uitvoerend musicus. Het is onzin dat je jong moet zijn om goed cello te leren spelen. Ik krijg veel dertigers en veertigers op les die nog nooit een cello in hun handen hadden en nu Bach suites spelen; ze zijn vastberaden om dit te leren en het lukt ze dus. Ze vonden bij mij hun droomcello en spelen in amateur orkesten.

Laat beginnen betekende wel aanpakken! Studeren, studeren en nog eens studeren. Alle zomercursussen en orkesten waar ik maar in kon doorliep ik. Mijn eerste orkest was het open snaren orkest van het Haags Jeugd Orkest. Ik speelde toen enkele maanden cello. Er was alleen een probleempje: er was geen stoel waar ik op paste. Ik zat namelijk tussen kleuters, hahaha!

Gelukkig heb ik mijn gevoel gevolgd want al sinds 1997 werk ik fulltime als (sinds 2003 gediplomeerd) cellodocent. Ik behaalde mijn diploma bij Ran Varon, aan de hogeschool Artez te Zwolle.  Een cellist die heel graag les gaf, een absolute passie daarvoor had. Deze passie voel ik ook. Goed celloles geven en helpen de juiste cello te kiezen voor wie zoekt is wat ik leuk vindt.

Strijkkwartet

Wanneer ik geen celloles geef en niet op zoek ben naar cello’s speel ik heel graag kwartet. Mijn collega’s zijn zulke fijne meiden, en heerlijke musici. We geven om de zo veel jaar een concert in Het Concertgebouw; dat is echt iets fantastisch om naar toe te werken.

Meer over mij en mijn activiteiten als cellodocent en musicus kun je lezen op www.celloles.com en www.hetstrijkkwartet.nl.

Na je dertigste willen starten met cellolessen en stiekem meteen een mooi oud instrument willen bespelen? (Logisch hoor!) Kijk met mij wat je in dat geval wilt kopen; een niet te grote en wat slankere cello is het uitgangspunt. Misschien geen hele cello maar ene kleine hele of 7/8e cello?

Je droomcello willen vinden maar door de bomen het bos niet meer zien? Bij mij komt dat goed; ik denk met je mee; ik ben zelf cellist en docent. 

Wanhoop en frustratie; ongelukkig zijn met je huidige cello? Soms zo erg dat men wil stoppen met cello spelen! Vaak betreft dit een te grote en stugge cello.

Veel beginnende en gevorderde cellisten komen bij mij en gaan dolgelukkig de deur uit. Kijk maar bij referenties!

Omdat ik ontzettend graag cellisten beter laat spelen heb ik wel 60 filmpjes gemaakt over cello techniek en problemen die ik vaak zie. Wil jij die druppelsgewijs ontvangen? Schrijf je dan in op de VideoBlogPost.

Waarom zou je bij mij een cello willen proberen?

 

• Ik ben cellist en cellodocent en weet wat een goede fijne cello is

• Ook weet ik precies hoe de cello’s die ik aanbied klinken en voelen, in tegenstelling tot een vioolbouwer

• Niemand heeft zoveel mooie betaalbare oude cello’s onder € 9.500,00 in de studio als ik

• Voordat jij bij mij binnenkomt weet ik waarschijnlijk al wat ik klaar moet leggen

• Groei je uit je instrument dan ruil ik hem weer in tegen het zelfde bedrag en groei jij verder. Een granieten garantie!

‘I wanted to thank you so much for all of your help (…) which has ended with my choice of this absolutely marvellous old English cello. It made a huge difference to me that you were so friendly and accommodating, that you listened without making comments, but gave your opinion clearly when I asked it, and helped me with your questions to clarify what I was looking for, and what I experienced with each instrument. It also helped enormously that you didn’t put me under any pressure to act, only to think. This actually helped me to come to faster decision than might otherwise have been the case…’

Recensie van Jennifer over de oude Engelse 7/8e cello

Wat voor mooie cello’s heb ik onlangs verkocht?

Ai, dat zijn er heel veel, allen met een eigen verhaal. Maar als ik moet kiezen..: Wat fantastisch is, is dat ik in 3 jaar tijd twee maal een Michel-Ange Garini cello aan kon bieden. Het zijn Franse cello’s in tegenstelling tot wat de naam je doet denken. Het zijn cello’s gemaakt door J. Thibouville-Lamy, onder zijn alter ego Michel-Ange Garini.

Deze cello’s zijn donkerrood-bruin, en zijn beschildert met een vlam, zoals de Milanezen dat deden: heel kunstig en uniek. Vervolgens klinken waanzinnig mooi, zijn ze nog betaalbaar bij mij en worden deze nu bespeeld door Mirjam en Ellen.

 

Door mijn jarenlange ervaring als cellodocent en verkoper van cello’s hoor ik inmiddels in een voorgesprek wat jij nodig hebt, aan hand van je verhaal, niveau, je bouw, en je budget. In tegenstelling tot een vioolbouwer weet ik namelijk hoe een cello aanspreekt, of hij makkelijk te bespelen is, of hij warm of helder of een combinatie van beiden is. Welke cello minder kwalijk nemend is of welke perfect is voor een conservatoriumstudent. Vind je projectie belangrijk of zoek je juist intimiteit in je cello?

‘Beste Scarlett, Ik wil je heel graag bedanken voor je wijze raad. Met de cello ben ik nu al heel gelukkig. De dag nadat ik hem bij jou heb gevonden, moest ik ‘s avonds een klasrecital spelen en ik heb dat meteen met mijn nieuwe cello gedaan. Want die halve dag dat ik het stuk op deze cello oefende, klonk het al meteen veel mooier dan op mijn vorige. Het leek net alsof deze cello dat stuk veel liever speelde. En alle dagen sindsdien, hoe weinig er dat ook nog maar zijn, staat deze cello nu naast mijn bed… ‘

Jantine

´Na een uitgebreide zoektocht naar een cello kwam ik bij Scarlett terecht. Ze vroeg goed door naar mijn wensen en nam alle tijd voor me, waardoor ik al mijn vragen kon stellen en de verschillende cello- en stokopties kon proberen. Uiteindelijk ben ik, tegen mijn eigen verwachting in, uitgekomen bij een Chinese cello. Omdat ik pas een paar jaar speel, vind ik het een fijn idee dat Scarlett een ´doorgroeimogelijkheid´ heeft: mocht ik binnen drie jaar willen doorgroeien naar een duurder instrument, dan neemt Scarlett mijn huidige cello voor de aanschafprijs terug. Hoewel ik erg blij ben met de cello die ik nu heb uitgekozen, is het voor mij als beginner goed om te weten dat deze mogelijkheid bestaat. Vanwege de behulpzaamheid en goede service kan ik de aanschaf van een cello bij Scarlett aan iedereen aanraden!´

Janneke

Share This