Hi!

Heb je vakantie?

Hopelijk heb je veel vrije uren waarin je lekker cello kunt spelen. Misschien staan de stukken voor de Bachavond op 6 april bij collega Gied op je lessenaar? Of de stukken die je 8 april op de Bachdag in Velp komt spelen?

Ik heb hier een juweeltje van een video voor je, ik heb hem al eerder gedeeld maar mijn blog kent nu weer zoveel nieuwe lezers en kijkers dat ik hem nogmaals wil delen met je.

Herken je de man van de foto? Een van de beroemdste cellisten aller tijden is Mstislav Rostropovitsj geweest. Ik weet nog dat hij als gastdocent kwam naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; wij vonden hem een mega ster…. Hij bracht met vriendelijkheid en humor de cellisten hun spel naar weer een dimensie hoger. Knap…

Mstislav werd in 1927 geboren in Bakoe. Op tienjarige leeftijd begon hij met het bespelen van de cello en hij speelde toen al jaren piano. Celloles kreeg hij van zijn vader, die ook cellist was en les had gehad van Pablo Casals. Daaruit concludeer ik dat zijn vader beroeps musicus was 😊.

‘Slava’ gaf zijn eerste celloconcert in 1942. Met zijn virtuoos spel won hij vele eerste prijzen op internationale muziekwedstrijden. In 1950 ontving hij de hoogste onderscheiding op het gebied van muziek in de Sovjet-Unie. Terwijl hij al bekend was in zijn eigen land en actief bezig was met zijn solocarrière, studeerde hij verder aan de conservatoria van Leningrad (nu Sint-Petersburg) en Moskou. In 1955 trouwde hij met de in Rusland toen beroemde sopraan Galina Visjnevskaja,.

Rostropovitsj en Visjnevskaja vochten met vele andere artiesten voor vrijheid van kunstuiting, meningsuiting en democratische waarden, wat resulteerde in een berisping van het communistische regime in de Sovjet-Unie. Hun vriendschap met Aleksandr Solzjenitsyn en steun aan andere dissidenten leidde aan het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw ertoe dat zij in ongenade vielen en werden uitgesloten van verscheidene muziekensembles. De grens mochten zij ook niet meer over als straf voor hun verraad: in 1971 kreeg de cellist een uitreisverbod. Drie jaar later ging hij samen met zijn vrouw in vrijwillige ballingschap naar de Verenigde Staten, waar hij de vrijheid van artistieke expressie, vrijheid van meningsuiting en democratie vond waarvoor hij gestreden had. In 1978 ten slotte werd hem het Russisch staatsburgerschap ontnomen.

Slava speelde op de befaamde Duport Stradivarius. Slava maakte daar naam door een stunt. Hij gaf als allereerste cellist zeven avonden achter elkaar een concert. Iedere avond een ander solo concert. Elgar, Dvorak, Schiumann, lalo; dit was nog nooit vertoond. Dat was toen net zulk een stunt als 20 jaar geleden Pieter Wispelwey die in twee avonden zes Bach suites speelt in de grote zaal van Het Concertgebouw. Slava stond meteen op de kaart en zijn impressariaat had goud in handen.

Deze tour de force van Slava maakte dat hij internationale bekendheid kreeg; a star was born.

Wat hij fantastisch gedaan heeft en waarvoor we hem niet genoeg kunnen bedanken is dat hij iedere levende componist gevraagd een werk voor hem te schrijven. Sjostakovitsj, Chatsjatoerjan, Miaskovski, Prokofjev, Britten, Dutilleux, Bernstein, Penderecki, Kantsjeli, Schnittke, Messiaen en Boulez. Hij hielp Prokofjev mee met het herschrijven van het celloconcert op. 58. Dit resulteerde in het misschien wel krachtigste celloconcert ooit: de Sinfonia Concertante. Daarnaast voltooide Rostropovitsj samen met Dmitri Kabalevski Prokofjevs Celloconcertino. Hij verzorgde de première van vele werken, waaronder Prokofjevs Sinfonia Concertante en Cellosonate en Sjostakovitsj’ Eerste en Tweede celloconcert.

En wie zat er met zijn Stradivarius op de Berlijnse muur die kapotgeslagen werd? Slava! Herinner je je die beelden nog?

Hier een hele mooie documentaire over deze cello reus:
En een niet eerder door mij gedeelde video gemaakt na zijn overlijden:

Ik hoop dat je het met me eens bent; deze docu waarbij de hars van zijn strijkstok haren ziet vliegen is prachtig…

Geniet van je vakantie, geniet van je cello…

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Christmas Extreme 2023

Christmas Extreme 2023

[dipi_text_highlighter _builder_version="4.19.1" _module_preset="default" text_highlighter_prefix="Er zijn nog een" hover_enabled="0" sticky_enabled="0" text_highlighter_text="paar" text_highlighter_suffix="plekjes vrij!" stroke_color="#E02B20"...

Share This