In januari heb ik aan 16 leerlingen een proefles gegeven, in februari aan 4 aanvragers. Vaak aan volwassenen die zich af vragen hoe de cello voelt, terwijl ze zelf al een instrument beheersen. Mind you; er kwam zelfs een musicus uit het Koninklijk Concertgebouw kennis maken. Die speelde me toch al een prachtig eind weg! Het belangrijkste argument voor hen om een tweede of derde instrument op te pakken is dat je met de cello -die inderdaad zo mooi klinkt- ook heel makkelijk aan kunt schuiven in een ensemble.

Samenspel…

Lekker met andere cellisten muziek maken. Is dat dan makkelijker met een cello dan met viool? Jazeker; cello partijen zijn altijd minder virtuoos en haalbaarder dan vioolpartijen.

Goed; dus men gaat cello spelen, neemt les bij mij of bij de andere docenten in mijn lespraktijk; Koen, Lotte, Charlotte of Gied, en dan wil je samen gaan spelen. Samenspelen doe je niet zo maar even; dat moet je leren.

Maar waar dan?

Bij mij!

Of bij Gied die op 6 april zijn eerste samenspeel avond in de studio gaat hosten. Want als jij nieuw bent op mijn blog weet je nog niet dat ik ook workshops geef, samenspeel dagen, celloweekenden. Leuk toch? Wacht niet te lang. Grijp je kans en schuif aan…

Houd je van muziek van Johann Sebastiaan Bach? Lees verder!

‘Geen dag zonder Bach’ is een welbekende spreuk, en ook wel waar eigenlijk… De lente nadert, voel je het in de lucht? En wat is het weer licht om half negen! Nog ongeveer zes weken en het is Pasen; door het hele land klinken Mattheus Passies, de Johannes, de Lucas; mijn Bach hart gaat er altijd sneller door kloppen.

Hoe zit dat met jou?

Bachdag 8 april Velp

Op 8 april a.s. is er in Velp een Bachdag met samenspel voor gevorderd beginnende, gemiddelde en gevorderde cellisten. Een dag gevuld met vier werken van Bach. Een stemmig koraal om elkaar muzikaal te leren kennen maar ook wereldlijk materiaal. Want misschien weet je dat Bach’s oeuvre in kerkelijke en wereldlijke titels wordt verdeeld?

‘Gevorderde beginnende’ cellisten die nog niet in positie spelen zijn ook welkom als zij de grote greep en verlaagde eerste vinger al goed beheersen. Twijfel je en ken ik je? Overleg even met mij; misschien ben je te bescheiden en is dit ook iets voor jou?

Hoe ziet de dag eruit?

We beginnen die dag om 11.00 uur op de Zutphensestraatweg 44
6881 WS te Velp en onderbroken door een lunch en een korte pauze werken we tot 15.00 uur traditiegetrouw aan muziek van Bach. Rust vinden in ons spel, ademen zoals zangers ademen het koraal ‘Petrus der nicht denkt zurueck’ en ‘Komm suesser Tod’ ; ZEN… Het ontluikende vrolijke lente gevoel bij ‘Heute noch’ en ‘Der Tag der ist so freudenreich’.

Ik probeer voor deelnemers altijd origineel materiaal te vinden. Surfend zoek ik naar goede opties. En kijk eens wat ik tegenkwam op YouTube al zoekend naar mooi cello ensemble materiaal voor de Bachdag?

Ken je cellist Sheku nog van de huwelijksvoltrekking van prins Harry en Meghan? Sheku blijft de mooiste dingen doen en spelen zoals dit cello kwintet; Komm Suesser Tod, of in het Engels: Come, sweet death…

Deze muziek heb ik laten arrangeren voor cello kwintet, want Sheku’s versie kun je niet zomaar kopen. Wil jij je hierin dompelen?
Daarmee krijg je dus ook een uniek werk in handen, leuk om nog een keer met cellisten uit je eigen kring te spelen.

Heute noch

Ook uniek is het enorm vrolijke ‘Heute Noch’ uit de Kaffee cantate van Bach. Zijn vrolijkste wereldlijke werk. Dit is uniek omdat ik het heb laten arrangeren voor cello sextet. We hebben dit stuk tijdens de Bachdag in 2022 gespeeld en wat was het leuk; iedereen riep dat dit erin moest blijven. Zo heb je nog iets wat niemand heeft.

Ook een waanzinnig mooi energiek werk van Bach is ‘Der Tag, er ist so freudenreich.’ Hoe geef je energie aan je spel? Hoe klink je vrolijk? Ik vertel het je die dag. Dit tempo is onze goal, sneller mag ;-), maar het hoeft niet…

Wat doe je er mee? Blijf je thuis wachten tot je vindt dat je goed genoeg bent of schuif je aan?
Nogmaals; twijfel je omtrent je niveau; mail me.

Hartelijke groet,

Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Wat is dat ook al weer, glissando en portamento?

Wat is dat ook al weer, glissando en portamento?

Ik had deze week zulke leuke lessen met mijn leerlingen. Het was een overvolle week; ik had in Velp meer uren geopend dan gangbaar om iedereen een plekje te kunnen bieden, en in Amsterdam zat het al weken vol.Mijn leerling E. probeerde een Franse cello uit, gemaakt...

Share This