Op zoek naar mooie stukken om te spelen tijdens het celloweekendvoor gemiddeld en gevorderd niveau op 23-24 september, kwam ik online weer langs dit prachtige werk:

Hymne, voor cello ensemble;

Als ik luister naar de romantische muziek van Karl, Carl, ik kies nu even definitief voor ‘Carl’, ben ik zo nieuwsgierig naar wie hij was. Zijn muziek is zo mooi qua harmonieën, en super melodisch; zijn spanningsbogen zo mooi, en de muziek geeft zo goed aan waar je naartoe kunt spelen.

Voordat wij gewend raakten aan grote concerten als dat van Dvorak, Schumann, Elgar, waren de kleinere cello concerten erg populair; denk Goltermann en ook die van Davidov; deze werden niet alleen in de concertzalen vertolkt maar ook in de vele salons waar muziek als concert te horen was. Deze concerten, vergis je niet, zijn enorm virtuoos en pittig. Ze zijn zelden meer te horen.

Een andere kant van Carl vinden we hier in dit virtuoze werk waarvan het mij verbaast hoeveel cellisten het zo kunnen spelen.

Wie is Carl Davidov eigenlijk? Komt ie!

Carl Davidoff: De Russische Maestro van de Cello

In het muzikale landschap van het 19e-eeuwse Rusland schitterde deze  virtuoze cellist, geboren in 1838 in Rusland. Davidoff groeide uit tot een van de meest bewonderde cellisten van zijn tijd. Zijn talent en toewijding aan de kunst van het cellospel maakten hem tot een ware maestro.

Davidoff begon op jonge leeftijd zijn muzikale reis en werd al snel opgemerkt vanwege zijn uitzonderlijke techniek en expressieve speelstijl. Hij studeerde aan het conservatorium in Sint-Petersburg, waar hij werd gevormd door gerenommeerde docenten en zijn muzikale vaardigheden verfijnde.

Ken je dit werk van hem? Allegro de concert, op. 11. Het is eigenlijk geschreven voor cello met orkest maar natuurlijk voer je het makkelijker uit met een pianist.

Heerlijk, zo cellistisch! Virtuoos. Bedenk, hij beheerste zijn eigen werken natuurlijk fantastisch; zijn virtuositeit moet enorm geweest zijn…

En Einsamkait, Solitude; o boehoehoeoeoe… zo lief en charmant, En dan die dubbelgreep passage.. Wat voor privé leven zou de beste cellist hebben gehad? Veel liefdesverdriet? Dat denk ik zelf…

Hoera; gevonden!!!!!!! Sharing is caring!

Als cellist en componist was Davidoff bedreven in het vertolken van zowel klassieke meesterwerken als eigentijdse composities. Hij gaf talloze concerten in heel Europa, waarbij hij het publiek verbaasde met zijn diepgaande interpretaties en onberispelijke beheersing van de cello. Zijn spel werd gekenmerkt door een warme, rijke toon en een opmerkelijke expressiviteit.

In zijn muziek kun je zo heerlijk ‘vet glijen’, heerlijke portamenti maken! Het hoeft niet natuurlijk maar wil je je portamenti trainen dan zou ik een stuk als Romance sans paroles overwegen;

Naast zijn uitvoerende carrière speelde Davidoff een belangrijke rol in het bevorderen van de cello als solo instrument. Hij componeerde een reeks werken voor de cello, waaronder zijn beroemde “At the Fountain”, geliefd bij zowel muzikanten als luisteraars.

Nieuw voor mij is al surfend gevonden; Nocturne:

Karl Davidoff liet een blijvende erfenis na in de muziekwereld. Zijn toewijding aan zijn kunst en zijn bijdragen aan het repertoire van de cello hebben hem tot een onsterfelijke figuur gemaakt. Zijn invloed op latere generaties cellisten is voelbaar tot op de dag van vandaag, en zijn muzikale nalatenschap blijft inspireren en betoveren.

Ook jij kent en speelt waarschijnlijk stukken van Davidov. Als je celloles krijgt van mij zeker, want ik werk heel graag aan klassieke etude bundels van Sakom waar menig Davidoff in zit.

Ook jullie, mijn leerlingen, valt dan op hoe een mooi samenspel hij biedt!

Sakom haalt zijn etudes uit de eigen methode van Davidov. Die wordt niet meer uitgegeven: heel jammer. Ik heb er eentje weten te bemachtigen, 20 jaar 25 jaar geleden in een muziek antiquariaat. Ik heb hem destijds ingescand. Hebben? Mail mij op team@celloles.com en dat stuur ik hem toe. Dat mag want hij is rechten vrij ;-).

Wist je trouwens dat er een Stradivarius cello naar deze prachtige cellist genoemd is?

Even surfen om te zien hoe of wat…

Wow!!!! Wikipedia weet het…

“The Davidov Stradivarius (also: Davidoff or DavydovRussian: Давыдов), is an antique cello made in 1712 by Italian luthier Antonio Stradivari of CremonaItaly. It is very similar in construction and form to the equally famed Duport Stradivarius, built a year earlier and played by Mstislav Rostropovich until his death in 2007. The varnish is of a rich orange-red hue, produced with oil color glazes. Its owners have included Karl Davydov and Jacqueline du Pré, and it is currently used by cellist Yo-Yo Ma.”

Respect!

Heb ik je hiermee inspiratie gegeven? Pak lekker je cello uit en geniet!

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

De noten klinken niet zoals thuis…

De noten klinken niet zoals thuis…

Fotografie: Wim VooijsHerken jij deze volgende situatie? Je zit op celloles of op een voorspeel moment en terwijl je je zo goed hebt voorbereidt en echt lekker en goed gewerkt hebt thuis klinken er noten die je niet herkent. Speel je blijkbaar andere vingers dan je...

Share This