Graag wil ik jullie vertellen over het leukste en vermakelijkste boek dat ik ken over een cellist, dat ik tijdens het opruimen tegenkwam.

Het heet ‘Mein Cello und ich und unsere Begegnungen’. Het is een heel mooi aangrijpend boek over het leven van de legendarische cellist Gregor Piatigorsky. Sinds ik dat boek, 25 jaar geleden denk ik, las, heb ik een zwakke plek gehad voor deze grote Rus. Hij was tiener toen de Russische revolutie uitbrak, hoe verschrikkelijk moet die periode alleen al niet zijn geweest?
Sommige delen uit het boek zijn zo verrassend dat ik twijfel of het waar kan zijn, maar wie ben ik om dat in twijfel te trekken? Zo zou hij namelijk in zijn cellokoffer zittend over een water heen zijn gepeddeld, ik neem aan niet met zijn cello als roeispaan…

Indien je de feiten over Gregor wilt lezen, zie dan zijn pagina op Wikipedia, maar ik wil je het boek aanraden omdat het zo charmant is. Wat ook mooi is om te weten is dat hij in zijn latere leven twee Stradivarius cello’s heeft bespeeld, de Batta en de Baudiot, en een Montagnana cello, de legendarische Sleeping Beauty, wat een naam! Dat kwam niet alleen omdat hij ene beroemd cellist was maar ook omdat hij trouwde met een De Rothschild. 

Hier zie je een clip met Jascha Heifetz; ze spelen de Passscaglia van Haendel/Halvorsen, een prachtig werk… Ik herinner me een anekdote van hen beiden plus andere musici met wie ze op tournee gingen; hoe moesten ze de fee verdelen? Hun oplossing is bizar, althans, dat vond ik; lezen!

Ik wilde je even attenderen op deze prachtige filmpjes, liever documenten…

Zijn deelname in deze korte film getuigt ook van humor, humor die er af spat in zijn autobiografische boek;

En dan, een Rus met een Russisch stuk; de waanzinnig mooie wals van Tchaikovsky… om te janken zo melancholisch hier…

Ik voeg hier de pdf met bladmuziek bij, een mooi moment om de tenor sleutel onder de knie te krijgen? De lijn die tussen de twee krullen staat is de c, de tweede vinger op de A snaar.

Zwijmelen!! En glijden moet hè, portamentoooooo…..

Het lijkt een stunt maar het is hartverwarmend; De Zwaan begeleid door 6 harpen!

Hier een vriendelijk bevlogen gepassioneerde docent tijdens een masterclass, hoe anders kan dat wel niet zijn, zulk een openbaar leermoment..

Lang leve YouTube, drie grootheden bij elkaar; Rubinstein, Heifetz en Piatigorksy.

Aha, hier ga ik je ook de bladmuziek van mee geven; deze intro voor de cello helemaal aan het begin is Te GEK!

In de tijd dat ik dit boek las was er geheel geen beeldmateriaal van hem vindbaar; internet bestond nog niet. Wat is YouTube een fantastische encyclopedie voor muziekliefhebbers! Ik hoop dat ik je zo lente inspiratie voor het weekend mee heb kunnen geven met deze mooie muziek en volgens mij prachtig mens. Waag je je aan een stuk? Let me know…

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This