Nu het coronavirus heerst hoor ik van meerdere leerlingen dat ze komende week vanuit huis gaan werken. Natuurlijk doen ze hun werk thuis ook 100% maar ze gaven ook al aan dat er tussendoor dan ook meer tijd is voor de cello. Om het werkend hoofd te ontspannen.

Wist jij dat over een week verspreid 5 keer 15 minuten oefenen effectiever is dan één keer anderhalf uur? Laat me je nog wat tips geven om tot cello spelen te komen in een druk gevuld leven.

Plan je oefen momenten in.

Schrijf ze in je agenda. Tien minuten voor het zover is zet je een lekkere pot thee, leg je je cello klaar naast je stoel, op een plek waar je prettig studeren kunt. Kies een fijne plek. Ik koos vroeger de fijnste plek van mijn piepkleine zolder want waar ik me niet prettig voel, kan ik niet studeren. Kijk op de klok en tot je geplande eindtijd denk je niet aan alles wat nog moet gebeuren buiten cello spelen om.

Speel in met een toonladder

Gun je zelf een goede start; speel in met een toonladder van C of als gevorderde met een toonladder van D. Niet te langzame streken maar ontspannen en vlot, dat vinden je spiergroepen fijn.

Oefen lastige passages langzaam

Dat doe ik en ook mijn collega’s ook, waarom zouden mijn leerlingen het niet doen? Door op de moeilijke momenten langzaam te oefenen geef je je zelf kans van slagen. Je kunt ook veel beter horen of je zuiver speelt wanneer je langzamer speelt. Langzaam voelt goed; geniet ervan.

Oefen ieder stuk met een doel

Maak op les aantekeningen omtrent de punten van aandacht (taartpunten) en neem die door voor je gaat spelen. Staat er iets als “strijkrichting”, speel je stuk twee maal en let vooral daarop. Daarna het volgende punt. Tien keer doorspelen zonder doel, of terwijl je op te veel tegelijk probeert te letten is niet zinvol.

Pluk nieuwe stukken eerst; speel ‘pizzicato’.

Wanneer je als beginnend cellist nog moeite hebt met strijken, kun je het strijken het beste even achterwege laten. Je eerste ‘taartpunt’ oftewel punt van aandacht is dan je noten te plukken, oftewel pizzicato te spelen.

Ga je stuk pas strijken wanneer je je stuk kunt plukken zonder ergens te vertragen omdat het te moeilijk is. En beginners; help je zelf aan vingerzettingen en noteer boven iedere eerste noot van de maat een strijkrichting.

De laatste taartpunt van ieder stuk is…

Maak er nu muziek van. Je hebt alle technische aspecten bekeken: tijd om alles nu mooier te maken door dynamisch verschil te maken oftewel hard en zacht af te wisselen en alles wat daartussen zit. Crescendo betekent harder worden, decrescendo is het moment om zachter te worden. Vaak zal je merken dat lijnen omhoog vragen om harder te worden, en lijnen omlaaggaan zich ontspannen en zachter worden. Geef je zelf wel drie kansen om dit goed te doen en inderdaad; je helpt je zelf door aanwijzingen te noteren wáár je op welke moment op je stok moet strijken. S voor slof, M voor midden, B voor balans en Sp. Voor punt. Schrijf ze erbij want zonder stokindeling geen dynamisch succes.

Nu is je eerste kwartier waarschijnlijk al voorbij. Misschien was je toch alweer een half uur bezig want focus maakt dat de tijd vliegt. Neem een korte pauze. Leg even je cello neer, drink een paar slokjes thee, loop even naar het raam en geniet van het uitzicht.

Terug naar je stoel en klaar voor het tweede kwartier? Begin weer met een plan. Welke stukken, en waar ga je op letten?

Ik hoop dat het coronavirus snel verleden tijd is, het maakt mensen bang en het dagelijks leven wordt er door lam gelegd. Laten we er het beste van maken en de warmte van onze vriend opzoeken, de cello!

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This