Komende 4 en 6 juni is het weer zover! Voor het eerst een workshop met fysieke aanwezigheid, omdat het toegestaan is door de overheid. Ik kijk er naar uit! Ben jij de hekkensluiter? Schuif je als laatste aan? Ik heb rekening gehouden met een afstand van 1,5 meter tot elkaar.

We gaan de tijdens deze workshop de barokstreek verkennen. Dit doen we al dan niet met een echte barokstok of met je eigen klassieke stok die je op een andere plek vast gaat houden om dezelfde balans te krijgen.

Strijkstokken_celloverkoop_scarlett Arts

Ik kan je een fijne houten barokstok aanbieden voor € 75,00 (ze worden ieder jaar duurder, dat gaat hard, liever nu dan later?) of dat je werkt met je eigen klassieke stok die je op een andere plek vast houdt om de barok balans te voelen.

Waarom barok strijk techniek voor jou, moderne cellist?

In de eerste plaats omdat het mooi is om dit repertoire, de barok periode stukken, met hun eigen manier van uitvoeren te spelen, in plaats van met de moderne kijk op toonvorming.
Echter ook – meer dan in het klassieke strijken – vraagt het barok strijken om contact maken met én het loslaten van je grote spiergroepen. Dit maakt dat je met beide manieren van strijken weer verder kunt komen. Want we willen de baas zijn over die grote spiergroepen.

Door de rondere vorm van de barokstok kan hij de snaar iets meer omhelzen dan een moderne stok. De vorm en snelheid van de strijkstok kunnen ook worden gebruikt om een natuurlijk crescendo en decrescendo op langere noten te creëren. De barok-cellist moet het gevoel hebben het geluid uit het instrument te trekken en dat is heerlijk! Ook leer je door de barokstok beter met wijsvinger en pink je stok van snaar naar snaar te sturen, en merk je dat je plots meer snelheid kunt maken.

Voor wie is deze workshop bedoeld?

Dit is een basis workshop, het niveau van het materiaal is aangepast op mensen die in hun eerste jaren cellospel zitten. Verder gevorderde cellisten zijn welkom om aan te schuiven; het materiaal zal dan uitdagend genoeg zijn. Jij wordt onze solist 🙂

Wat gaan we doen?

We oefenen de barok techniek op toonladders en barok materiaal voor cello met basso continuo, de continu spelende bas. Afhankelijk van het gemak van de inschrijvende spelers kies ik de te spelen stukken.

Kosten bedragen € 52,00.

Data & tijden:

  • Amsterdam, 4 juni 19.00 – 21.15 Amsterdam, Haparandaweg 788A
  • Havelte, 6 juni 14.00 – 16.15 Havelte, Rijksweg Noordzijde 7

Wil je je opgeven? Wees er dan snel bij voor ik vol zit via info@celloverkoop.nl of via de website.

Het Youtube kanaal Emily plays cello vertelt je alvast over barok cello spel.

Hoe houd je een barokstok vast?

Barok stijl op een hedendaagse cello:

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This