Cellist Lucia Swarts. Foto: Dana van Leeuwen

Sinds enkele maanden heb ik een podcast, Cello spelen met Scarlett genaamd. Deze is te beluisteren op Spotify, Anchor, Google, maar sinds enkele dagen staat deze ook op www.celloverkoop.nl/podcast. Neem eens een kijkje!

Ik praat met cellisten als Lucia Swarts, Roel Dieltiens, Gregor Horsch aanvoerder van het Concertgebouw Orkest, vioolbouwer Frirsz, die de maker is van het unieke staartstuk voor cello’s en met oprichter van de Cellobiennale Maarten Mostert. Ook geef ik je tips voor omtrent celloboeken, techniek en leuke activiteiten.

Podcast Logo Scarlett Arts

Deze podcast maak ik voor jou, de luisteraar.

  • Wie kan ik interviewen?
  • Wie zou jij willen horen?
  • Of waarover zou jij meer willen weten?

Ik hoop dat jij mij vertelt wat jou interesseert. Laat het mij weten via info@celloverkoop.nl!

Een heel leuk en mooi gesprek had ik met bijvoorbeeld Lucia Swarts. Dit interview was afgenomen voordat de coronacrisis alles in Nederland op zijn kop zette. Hier waren we beiden nog in de veronderstelling dat alle Mattheus passionen weer plaats zouden gaan vinden. Hoe anders is het gelopen!

Hier voeg ik enkele details uit dit gesprek bij, maar luister vooral via deze link:

S.; Lucia nog heel even terug naar je Jong talent klas op het Koninklijk Conservatorium. Wat is voor jou het belangrijkste om hen mee te geven zodat zij door kunnen?

L; Ja, nou kijk. Ik vind, om ergens voor te gaan in het leven, dat is heel mooi. Dat heeft mij heel veel voldoening gegeven. Daar moet je andere dingen voor laten. Dus dat vind ik wel heel belangrijk dat je ergens heel veel aandacht eraan schenkt en daar ook heel ver in gaat. Maar nooit te ver. Dus er moet ook tijd voor ontspanning zijn en tijd om je te vervelen. Want dan kom je er ook achter wie je zelf bent en wat voor jou belangrijk is. Het is altijd de balans zoeken tussen heel veel eisen van iemand, maar nooit te ver daarin gaan. Ook ruimte scheppen voor andere dingen. Dat is soms lastig, ook als ouders soms hoge verwachtingen hebben van de kinderen. Dus ik vind het heel belangrijk ook om erachter te komen: is het kind wat dit wilt of is het ook deels de ouders. Dat moet je heel goed zien, want het is een hele mooie periode van je leven. Misschien wel de mooiste, een onbezorgde periode. Ik vind dat als het kind alleen opgeslokt wordt door een ding en misschien daar toch niet helemaal gelukkig mee is. Dan vind ik dat je een aantal jaar van hun leven beetje afpakt. Dus ja ik vind, voor mij was dat ook wel een beslissing om met Jong talent te stoppen. Dat ik dacht: het hoort even niet bij mij. Ik ga liever met hbo-studenten, zij hebben zelfgekozen.

—-

S;  Lucia, ik denk dat ik jou 25 jaar geleden voor het eerst tegen kwam. Dat weet je vast niet meer. Het was op het Cellofestival in Dordrecht. Daar ging ik naar toe en Riemke Zuidema die zei: je krijgt daar les van Lucia Swarts, die is zo fijn. Heel erg leuk. En ik had het geluk dat ik met jou een technisch uur kreeg. En ik vond het heel spannend want… den Herder… ben haar naam kwijt… een heel getalenteerd meisje zat in mijn groep. En wat zo ontzettend leuk was dat jij met oefeningen kwam die ook ik kon doen. Jij hebt bijvoorbeeld de toonladder, die liet je ons spelen, van C op een C snaar en alleen een eerste vinger gebruiken. Die oefeningen doe ik nog steeds met leerlingen want ze halen je uit de comfort zone en ze maken je creatief, ze laten je op een andere manier naar dingen kijken. En je had zo oefening naar oefening. Wat maakt dat jij met deze oefeningen aan komt, wat maakt dat jij zo’n passie hebt voor lesgeven, voor verbeteren, voor out of the box denken?

L; Kijk. Kom ik toch weer terug bij mijn leraar Jirka Prchal, die was ook heel creatief in oefeningen geven en dat maakt je gelukkig. Ik had zelf een voorbeeld van: goh, je kan zoveel technische leuke oefeningen doen, die eigenlijk iedereen mee kan doen in een groep. Waarbij niemand zich dan vervelend voelt. En daar maak je mensen heel gelukkig mee.

Wil je haar horen praten? Klik op de gele knop iets hoger en luister naar de podcast Cello spelen met Scarlett.

Veel luisterplezier!

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This