In de eerste week van januari gebeurde er iets heel moois, iets wat ik hopelijk nog vaak mee ga maken. Een beginnende cellist, die voor het tweede les jaar heeft in de omgeving van Utrecht, plande een les in omdat ze wilde kijken of de cello die ze leende misschien te groot was. Ik noem haar hier Elly, zij is 61. Ook had ze wat technische vragen. Inderdaad, haar cello was joekelig groot, niet gewoon een 4/4e maar een groot model 4/4e.

Ze kreeg de randen van de cello niet achter haar knieschijven en de cello stond zo ver bij haar vandaan omdat anders het hoekje/puntje van haar cello in haar bovenbeen stak. Met de 7/8e cello die ik klaar had gelegd om mee af te wisselen ging dat meteen beter. Dat was voor haar een AHA-moment; het paste en natuurlijk was het wennen, maar het klopte nu en functioneerde.

Dit maat-probleem is mij zo bekend; wanneer ik cello’s probeer welke ik misschien wil kopen, is een 4/4e voor mij ook altijd onprettig. Ik heb hetzelfde als Elly; het past niet fijn, het glipt weg en het pikt. Ik ben echt niet abnormaal, net zomin als Elly; velen zullen dit zo ervaren.

Terwijl we wisselden tussen de 4/4e en 7/8e keken we naar de cello technieken waar ze vragen over had. Het gebruiken van het gewicht. Dit is een stokpaardje van me; ik vind het heel makkelijk en fijn om de cellist in kwestie te laten voelen hoe hij of zij haar gewicht kan gebruiken want bij de stokhouding is het meestal de duim die als enige druk overgeeft aan de stok. En wat doet die duim?

Juist; die knijpt de stok omhoog van de snaar af in plaats van dat hij druk transponeert in de snaar. Dat is nou juist wat je niet wilt. Het was het tweede AHA-moment.

Dan ga ik vaak automatisch naar het gewicht van de andere hand en arm, ook daar een hang oefening, het transponeren van je armgewicht naar je vingertoppen; de duim komt los en spelen gaat zonder energieverspilling. AHA nummer 3.

Verder keken we naar belangrijke beginners punten zoals ronde vingers plaatsen, duim onder de tweede vinger en meer.

Ze ging helemaal blij de deur uit. Misschien ben jij ook iemand die even twijfelt aan je weg naar de volgende stap. Misschien twijfel jij ook aan de maat van je cello. Je hoeft mijn leerling niet te zijn, je bent welkom voor een losse les en ik geef antwoord op je vragen. Daarna kijk je gewoon weer verder wat je doet en hopelijk zie ik je een keertje tijdens een leuke samenspeel dag of zo. Of schrijf je in voor de Back to basics workshop die ik ieder jaar geef. Alle basistechnieken blijven actueel, hoe lang je ook speelt.

Hoe plan jij je een losse les? Ga naar www.celloverkoop.nl/agenda en plan je in. Kom je voor de eerste keer dan noem je het een proefles. Kom je daarna nog een keer noem je het een Reguliere les.

Klik hier voor een overzicht van de workshops die komen gaan: ze worden gegeven in Amsterdam West en Havelte, Drenthe.

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This