Dubbelgrepen spelen, oftewel twee snaren tegelijk strijken opdat er twee tonen klinken, is een feest. Ik ben er gek op! Helaas deelt niet iedereen deze gedachte met me maar door oefening wordt alles beter en makkelijker. Gouden regel; werk met je gewicht opdat je duim je niet vastknijpt tegen de hals. Je hebt ontspanning en souplesse nodig.

Wanneer kun je met dubbelgrepen beginnen? Als extra oefening zou ik zeggen zodra je makkelijk de eerste positie speelt want je zuiverhuid van de één, twee, drie of vier vingers wordt veel duidelijker wanneer je er een open snaar bij speelt, al dan niet de open snaar boven de snaar die je bespeelt of er onder. Het is al heel snel een leuke toevoeging aan je mogelijkheden.

Rick Mooney schreef “Double stops“; helemaal top. De liedjes zijn herkenbaar en dat helpt enorm en zoals ik gewend ben van Rick Mooney bouwt hij super methodisch op.

Ben je een echte bikkel, blader dan eens door de bundels van Feuillard en Dotzauer; zij hebben tertsen en sexten waarop alle spelregels voor correcte uitvoering geoefend kunnen worden. Neem ze mee naar les, dit is nostalgie voor je docent 😉

Hoe voer ik ze uit?

Kijk vooral naar mijn filmpje op YouTube; Voorbereidende oefeningen voor dubbelgrepen maar doe dit op les met je docent. Regel één is dat je eerst de onderste noot speelt, dan de bovenste noot. En vind je ze beiden zuiver dan speel je ze pas tegelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=VM1ny4HIUhc

Heb ik ze vaak nodig die dubbelgrepen?

Jawel; de mooiste passages zijn dubbelgrepen als je het mij vraagt. Deze drie schieten mij zo te binnen.

1. Deze passage uit Chopin’s cello sonate, laatste deel:

2. En huilen bij Schumanns prachtige dubbelgrepen in het langzame deel van zijn cello concert;
3. En deze heerlijke passage van Dvorak in zijn cello concert, tweede deel:
Echter zoveel mooie cello études en caprices zijn gevuld met dubbelgrepen; simpelweg omdat je dan klinkt als twee cello’s, als een duet, twee stemmig. Leren hoor!

Ik vind het leuk om te lezen over het leren en uitvoeren van dubbelgrepen. Hier lees je een mooi artikel uit The Strad, het vaktijdschrift (met oefeningen erbij).

Gratis E-book!

En kijk hier; Cassia Harvey geeft je een sample page/ voorbeeld pagina en er komt een pop-up voor een gratis E-book met muziek van J.S. Bach voor cello; downloaden, deed ik ook!

Nogmaals; neem dit mee naar les. Wil je dit met mij een uur proberen, leren, oefenen, verbeteren? Je bent welkom voor een losse les, ook al ben je mijn leerling niet. Je plant je in via www.celloverkoop.nl/agenda.

Succes!

Hartelijke groet,

Scarlett !

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This