Cellisten goedemorgen! Hier goed nieuws voor cellisten van alle niveaus. Zie jij de kleine groene knopjes al in de fruitboompjes komen? Het viel me gisteren pas voor het eerst op… Pasen komt er aan en wat is er mooier dan samen in de Passie tijd naar Pasen toeleven door koralen uit de Mattheus en Johannes Passion van J.S. Bach te spelen?

Op mijn verzoek zijn er zeven koralen voor cello kwartet gearrangeerd en iets naar beneden getransponeerd. Hier zie je een voorbeeld van één van die koralen. Je ziet: twee partijen zijn zeer speelbaar en in dit koraal kunnen twee cellisten hun tanden in de tenorsleutel zetten. Een extra goede oefening…

Ook overweeg ik om de waanzinnig mooie bas aria Gebt mir mein Jesum wieder te laten transponeren. Ken je hem? Hier hoor je hem, in een pittig tempo; schrik niet..

Is dit niet waanzinnig? Hier zit de beroemde viool solo in welke laat horen hoe Judas zilverlingen over de grond rollen; zie je de toonladders in maat 5 en 6? Daar gaan ze. Deze partij wordt dan een octaaf lager uitgeschreven.

Dit is dan echt even aanpoten en voor ik deze aria tot kwintet laat transponeren wil ik eerst weten of jullie dit leuk vinden en of ik de juiste cellisten hier voor in het ensemble heb. Ik pas het repertoire aan aan jullie wensen en mogelijkheden. Het kan dus van heerlijk speelbaar genieten tot afsluiten met een magnum opus aria. Suggesties? Vrijwilligers? Mail me en we sparren over het juiste plan!

 

Wil jij muzikaal mee de stemmige Passietijd in? Het verdriet en lijden in deze barok muziek, het serene en haast meditatieve voelen dat de koralen kunnen bieden? Wil je kijken hoe jij die zachte toon, de warmte en “dolore” in je geluid kunt krijgen? Schuif aan! Het werkt het fijnst indien je al de grote greep en verlaagde eerste vinger beheerst. Twijfel je of dit een samenspel moment voor jou is? Neem dan gewoon even contact met me op en ik denk met je mee.

Wanneer?

 Op donderdag 18 april te Amsterdam van 18.00 tot 20.00 uur

 In Havelte op zaterdag 20 april van 14.00 tot 16.00 uur

 Heb je een barok stok? Neem hem mee want het is een leuke uitdaging om de koralen stijl technisch passend uit te voeren. Ik heb eventueel nog twee barokstokken liggen, mocht je er eentje aan willen schaffen. Deze kost € 65,00 en is een spotgoedkope optie van excellente prijs-kwaliteit verhouding. De kosten voor het samenspel in Amsterdam bedragen € 35,00. Daar kan ik acht cellisten plaatsen. In Havelte bedraagt de bijdrage € 25,00. Geef je op door hier te mailen. Vol is vol. De bladmuziek komt tijdig per email naar je toe.

Fijne zondag gewenst iedereen!

Hartelijke groet,

Scarlett!

 

Share This