Hebben jullie afgelopen week ook gekeken naar het natuurgeweld van de cello editie van de Koningin Elisabeth Wedstrijd? Via de livestream die je onder andere kon vinden op hun Insta account?  Wat een ongelofelijk aanbod van cellisten: zo jong nog, en tot zoveel in staat!
Wat me opvalt op social media is dat de virtuositeit zo verbazingwekkend is dat de vele korte clips die getoond worden door liefhebbers en cello groepen veelal over snelheid en volume gaan. Ik heb geen gevoelig moment gezien, alleen kracht, energie en snelheid in die clips maar misschien heb ik ze gemist?  Terwijl ik vooral zat te wachten, avond op avond, op die mooie eerste melodische lijn van het opdrachtwerk. Ik ben vergeten hoe de titel was; iets met “Blätter”?
Herkende je daar de opening in van het ‘Adagio und allegro’ van Robert Schumann? Geschreven voor hoorn en piano maar hee; het klinkt zeker zo mooi met cello en piano! Wat een unieke manier om iedere cellist dezelfde lijn te horen spelen. Hoe is hun toon? De ontwikkeling van toon op de eerste noot? Hoe zeker is de sprong: doe het maar op zulk een beladen moment!
Ik heb hem voor je opgezocht; de g werd in het opdrachtwerk vervangen door een hele afstand; een ges.
In deze zin kun jij zoveel kwijt. Proberen? En als je zin hebt; luister de cellisten nog eens terug; in het opdrachtwerk in de eerste 30 seconden zit hij….
Veel plezier!
Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Wat is dat ook al weer, glissando en portamento?

Wat is dat ook al weer, glissando en portamento?

Ik had deze week zulke leuke lessen met mijn leerlingen. Het was een overvolle week; ik had in Velp meer uren geopend dan gangbaar om iedereen een plekje te kunnen bieden, en in Amsterdam zat het al weken vol.Mijn leerling E. probeerde een Franse cello uit, gemaakt...

Share This