Nooit dus! Zo vaak hoor ik nog van mensen dat ze denken te oud te zijn om cello te leren spelen. En dat vind ik zo jammer, want het is echt niet waar. Misschien is het waar dat kinderen sneller leren, maar ik heb nog nooit een kind op les gehad met wie ik na twee of drie lessen een toonladder op de cello kon plukken. Met volwassenen is dit geen uitzondering; indien je les van mij hebt, heb je dat zelf zo mogelijk ook ervaren. Met haast iedere volwassenen die bij mij een proefles neemt eindig ik met het open snaren duet van Kummer. Met kinderen lukt me dit misschien na 4 lessen. Volwassenen leren dit sneller dan kinderen is mijn ervaring.

Wat wel in hun voordeel werkt, is dat kinderen veel minder verwachtingen hebben van zichzelf. Volwassen leerlingen ergeren zich vaak aan hun eigen geluid en onkunde. Toch hoort dat erbij; een mooie toon maken groeit nadat je ‘kilometers’ hebt gemaakt en uren en uren hebt gestreken.
Denk maar aan hoe je begon met fietsen toen je nog heel jong was. Dat ging ook niet meteen van het leien dakje. Heel wiebelig en misschien viel je wel telkens om. Naarmate je steeds meer vlieguren maakte begon je beter te worden en op een gegeven moment kon je zonder zijwieltjes fietsen.

Het is conditionering, goed leren strijken. Natuurlijk met de juiste focus en die focus hebben volwassenen veel meer dan kinderen.

Ik vind het ontwapenend hoe schaamteloos en zelfverzekerd kinderen kunnen zijn wanneer ze loeihard en ontzettend vals, mogelijk op de verkeerde snaar, hun lied spelen. En na afloop trots opkijken en zeggen “Zie je wel, ik heb geoefend thuis.”  Hoe anders is dat met volwassenen. Als ik nu zie hoeveel van hen zich moeiteloos ontwikkelen denk ik vaak ‘Count your blessings.’

Hierbij enkele voordelen van volwassenen die cello leren spelen;

 • Ze hebben al een vak geleerd en veel leerprocessen meegemaakt; dat geeft een voorsprong.
 • Ze hebben een doel en dat motiveert hen om gericht te oefenen.
 • Alle theoretische informatie omtrent noten leren lezen kunnen ze verwerken.
 • Ik kan heel direct zeggen waar ze aan mogen werken, want volwassenen zijn gewend aan opbouwende kritiek.
 • Ik hoef ze nooit te vragen of ze wat meer willen oefenen want ze doen hun best om dit optimaal te doen.
 • Ze schrijven zich vanaf het begin in op cello activiteiten. Al dan niet in mijn praktijk of elders, opdat er van alle kanten aan je ontwikkeling getrokken wordt; positief!
 • Volwassenen maken makkelijker contact met hun spiergroepen opdat ze weten waar ze knijpen, en zo kunnen ze gericht werken aan ‘loslaten’
 • Ze hebben voorheen een ander instrument gespeeld, vaak zelfs heel goed.

Het zijn in mijn praktijk de volwassenen die het snelst vorderen. Sommigen spelen in 5 lessen Waggon wheels uit en dan hebben ze de Stepping Stones overgeslagen.

Ik kan zo tien leerlingen noemen die na hun 30ste zijn begonnen met cello spelen. En twee jaar later vlot en zuiver vier posities wisselen na Rick Mooney’s Position pieces en Sakom 3 te hebben doorlopen. Knap hoor!

Overweeg jij om cello te gaan spelen op latere leeftijd? Bij mij ben je van harte welkom. Hier mijn tips aan jou, cellist in spé.

 • Zet de stap, stop met zoeken van excuses en ga nu zoeken naar….
 • ….hoera! De docent die les wil geven aan volwassenen, met plezier.
 • Geef je zelf een haalbare goal.
 • Geniet van alles wat lukt, dat zijn je dagelijkse beloningen.

 

Tot slot; lees hier de haalbare top tien van cello werken die je kunt leren om indruk te maken op je vrienden 🙂
https://www.connollymusic.com/stringovation/10-cello-compositions-for-adult-beginners-to-wow-your-friends

Bij mij zijn volwassenen van harte welkom om cello te leren spelen. Schrijf je in voor een proefles via de agenda op de web-site.

Ben jij of ken jij iemand die ondanks zijn leeftijd graag cello wil leren spelen en een proefles wil?

 

Laat het hem of haar weten en meld je aan via info@celloverkoop.nl. 

Share This