Beste cellisten!

Hoe gaat het met jullie? Is iedereen lekker aan het spelen? Dat hoop ik!

Het lesrooster is nu geopend tot en met april. Plan je niet verder in dan de laatste dag van april, enthousiaste cellisten, want mei is nog niet geopend. Wil je continuïteit in je lessen plan dan op tijd in en wees zeker van een plekje.

Wat ontzettend leuk: zo veel reacties kwamen er op mijn blogpost over cello staartstuk-de-luxe van Frirsz, uit Amerika. Ik had hem bij Addy als eerste opgezet en haar cello had net als de mijne aanzienlijk meer volume, boventonen, de snaren voelden zachter aan! en het staartstuk liet na het opzetten een betere balans horen. De A-snaar van haar (vermoedelijk) Laberte cello verloor net ietwat schelheid en match-te beter met de rest. Een check-up door de vioolbouwer had dit niet beter kunnen doen. Ik heb meteen bijbesteld om aan de vraag te kunnen voldoen.

Tot mijn schrik blijken meerdere BlogPost ontvangers mij te hebben gemaild door op de BlogPost email te antwoorden (reply in de mailbox). Dit blijkt niet aan te komen. Daarom wil ik voor de zekerheid de namen noemen van degenen wiens reactie wel doorgekomen is en die bericht krijgen zodra het staartstuk binnen is; Hetty, Jos, Karin, Sophie, Ellen H., Edith (als verjaardagscadeau aangevraagd voor jou, wat lief!), Carl, vergeet ik iemand? Zie je je naam hier niet bij staan en heb je wel contact met me gezocht? Schrijf me alsjeblieft nog een keer aan via info@celloverkoop.nl.

Jullie weten: niet goed, geld terug. Frirsz is happy when you are happy. En dat zelfde telt voor mij. Investeer jij serieus in je cello spel? Heb je een mooie cello en wil je weten wat het uiterste is dat er in zit? Overweeg dan het staartstuk a € 308,00, kostbaar maar niet te duur!

Tot mijn schrik blijken meerdere BlogPost ontvangers mij te hebben gemaild door op de BlogPost email te antwoorden (reply in de mailbox). Dit blijkt niet aan te komen. Daarom wil ik voor de zekerheid de namen noemen van degenen wiens reactie wel doorgekomen is en die bericht krijgen zodra het staartstuk binnen is; Hetty, Jos, Karin, Sophie, Ellen H., Edith (als verjaardagscadeau aangevraagd voor jou, wat lief!), Carl, vergeet ik iemand? Zie je je naam hier niet bij staan en heb je wel contact met me gezocht? Schrijf me alsjeblieft nog een keer aan via info@celloverkoop.nl.

Jullie weten: niet goed, geld terug. Frirsz is happy when you are happy. En dat zelfde telt voor mij. Investeer jij serieus in je cello spel? Heb je een mooie cello en wil je weten wat het uiterste is dat er in zit? Overweeg dan het staartstuk a € 308,00, kostbaar maar niet te duur!

Hier een leuke tip van Pascal; een quiz methode, Duits, om via kaartjes de noten te leren kennen. Degelijk, Grundlig; Deutsch! Aan Pascal te zien is het absoluut leuk! GO!

De cello Back to basics januari zit er op. Beiden zaten vol met inschrijvers tot uit Belgie toe, impressive! Ik kreeg zulke prachtige reacties hier op; die neem ik mee wanneer ik de volgende Back to basics aankondig. Een van de deelnemers, Helen, vertelde mij over software waarmee je een muziek file van je computer langzamer af kunt spelen zonder de toonhoogte te veranderen. Dit vond ik ene super tip om eens met een stuk mee te kunnen spelen;

… Het heet “The Amazing SlowDowner” en is te vinden op www.ronimusic.com. Beschikbaar voor Mac en Windows (wat ook belangrijk is). Zolang het muziekbestand op je computer staat, kan ie het afspelen. …

Helen dankjewel!

De volgende activiteit is samenspel; relaxed maar toch twee uur intensief muziek lezen, afstemmen, onder elkaar zetten, genieten en muziek kneden. Voor in Havelte op zaterdag 2 maart van 14.00 tot 16.00/16.15 zoek ik nog cellisten. Hier kunnen alle niveaus aanschuiven. Graag zelfs; indien gewenst pas ik de te spelen stukken nog aan.

Wil je mee doen in Havelte op twee maart? Mail me! De muziek vind je als Member onder het forum of ik mail het je toe. Wil je Member worden? Zie de www.celloverkoop.nl/members pagina. Hieronder zie je een screenshot van hoe de balk er uit ziet om dat membership aan te vragen. Ik kan je helaas niet inschrijven op verzoek.

Wat leuk; al zes aanmeldingen voor de volgende activiteit! Deze gaat dus door. Doe jij ook mee? Geef je op door hier te klikken. Begeleiden op de cello. Want zoals Lotte stelde die al een keer een middag naar Havelte kwam hier voor; ik wil graag mee kunnen spelen met mijn band maar wat moet ik doen? We gaan dus trappen herkennen door ze op te sporen op je gehoor (weet je niet wat ‘trappen’ zijn dan ben jij dus de doelgroep!). Wist je dat het meestal maar drie trappen zijn in pop songs en kinderliedjes, te weten I, IV en V? Gevolgd door de VIe trap als vierde meest gebruikte?

Vervolgens gaan we liedjes variërend van Altijd is Kortjakje…. want dat kent iedereen, tot aan een Beatles song of een liedje dat jij hebt gekozen analyseren en begeleiden met niet alleen de grondtoon van die trap, we gaan ook kijken wat we kunnen met het akkoord op die grondtoon. Dat maakt meteen een baslijn of begeleidende lijn veel leuker namelijk! Misschien kunnen we daarna kijken naar de lopende bas?

Voor degenen die durven; we gaan de melodie lijn van een pop song bekijken en die op een poppy-manier spelen. want valt het jou ook niet op dat wanneer je uit een Beatles boek of zo speelt en je doet precies wat er staat, dat het dan klinkt alsof je oma het zingt? (Mijn oma zong namelijk zo.)

Ik maak er graag een vrijdagavond voor vrij, van 18.30 tot 20.30 nu ik weet dat er meer inschrijvers zijn. Zelf dacht ik aan vrijdagavond 5 april of vrijdagavond 12 april. Is er iemand die dit wil ontwikkelen? Ik help je bij de eerste stappen of de tweede. Als cellist en pianist ben ik handig met trappen, begeleiding, tweede stemmen; ik wil je graag helpen! Mail me als dit je aanspreekt en zeg dan ook welke vrijdag je zou kunnen, oké?

Over activiteiten gesproken; het Celloweekend!

 Zoals jullie weten is er op zaterdag 17 en zondag 18 augustus weer een cello weekend gepland in Havelte. Ellis en ik zijn jullie docenten en we zijn al op zoek naar mooie muziek. Maximaal 24 inschrijvingen, verdeeld in drie groepen. Zo kun je je zelf goed horen, kunnen Ellis en ik jullie goed horen, en kunnen we niveaus een beetje bij elkaar plaatsen; beginners bij beginners en zo voort. Natuurlijk is er een tutti stuk waarin we tot een hoera-stemming komen. Heb je zin om gezellig samen te spelen schuif dan aan!

Wat betreft het niveau; door de drie groepen die we maken kan iedereen mee doen aan dit celloweekend. Het werkt wel het fijnst indien je de grote greep beheerst want dat vergroot het aantal toonsoorten waarin we kunnen werken. Indien je met je docent in januari aan de grote greep start is hij deze zomer vast dik in orde. Het Celloweekend duurt van zaterdag 17 augustus 10.30 tot ongeveer 17.30, daarna is er een diner. Op zondag denken we aan 10.00 tot 16.30 om vervolgens lekker na te kletsen.

Wil je je inschrijven?

Voor BlogPost lezers die deze post in de mailbox kregen kost deelname € 180,00, voor niet BlogPost lezers kost deelname € 199,00. Dit is inclusief twee lunches en een diner en natuurlijk koffie thee en verfrissingen tussendoor.

Tip: neem je partner of gezin mee: zij kunnen hier heerlijk wandelen, en logeren in het nieuwe fijne hotel restaurant Ludiek te Havelte. Natuurlijk zijn er veel B&B’s in de buurt, leuk is het ook om buiten Havelte te verblijven opdat je van A naar B nog wat van de regio ziet :-). Het is dan wel hoogseizoen dus wees er op tijd bij. Tips volgen in een latere blogpost.

De leslocatie van het Celloweekend; onze boerderij in Havelte, Drenthe, net voorbij Meppel.

Nieuwe cello’s in de studio

Er zijn nieuwe cello’s in de studio aangekomen, waaronder hele mooie oude en nieuwe cello’s. Variërend tussen € 1.550,00 voor een leuke Chinese nieuwbouw cello welke al eerder bespeeld werd, tot een hele mooie oude Zuid Duitse cello welke in consignatie is a € 13.000,00. In de prijscategorie daartussen een Chinese cello welke € 2.295,00 kost, een Duitse cello eerste helft 20e eeuw à € 2.700,00 en een mooie Duitse cello uit Markneukirchen, midden 19e eeuw à € 5.500,00.

Wil je één van de eerste zijn die de cello’s probeert? Mail me via deze link en we maken een afspraak. Natuurlijk mag je je zelf ook inplannen middels de digitale agenda, maar deze zit al erg vol. Daarom is misschien persoonlijk contact hierover handiger.

Member nieuws

 

Dank voor jullie intekenen als Members via www.celloverkoop.nl/members pagina. Komende tijd ga ik wat spulletjes die ik vond bij het opruimen op de Member pagina zetten. Via een Post zal ik bijvoorbeeld enkele stemapparaatjes weggeven, en enkele lichtgewicht lessenaars. Het zijn items welke ik niet wil verkopen omdat ik er niet geheel achter sta. Maar ze liggen stoffig te worden en ik vind het te jammer om ze onbenut te laten. Enige voorwaarde is dat je ze even op mag halen want ik maak er geen pakket post van.

 

Als Member kun je op het Forum publiceren en reageren. Je kunt elkaar volgen indien je wilt. En op de BlogPosts reageren. Ruben zag je dat je naam voorkwam in een Forumpost? Het ging om je ring, je hulpmiddel.

 

En onder het Forum ga ik bladmuziek opladen. Bijvoorbeeld voor de Samenspeelavond in Amsterdam op 28 februari of samenspeel middag in Havelte op zaterdag 2 maart. Doe je mee? Durf je? Zie de bladmuziek op je forum pagina, enkel zichtbaar voor Members. Opgeven voor de samenspeelavond of middag? Mail me!

Filmpjes en muziek: Have fun!

Een cello stuk bij uitstek, maar dan: welk stuk is dat niet? Helaas kon ik de bladmuziek niet vinden. Jij?

De prachtige Cavatina uit The Deer Hunter van Myers; zucht… Laten we met ons kwartet nou dit stuk ook spelen; ik voeg onder het Forum in het Members gebied de pdf toe, dat kan hier helaas niet..

Een orkestpartij welke haast bij iedere auditie voor een cello plek gevraagd wordt en welke prachtig is; de cello solo uit de Vijfde symfonie van Beethoven, deel twee. Genieten! Hier de link naar de bladmuziek.

Hier zie je wat het tutti resultaat is:

OMG; dit is Amazing. Moet je zien en horen. En laten we wel wezen; al deze kinderen musiceren al fantastisch; hier kan menig volwassen amateur orkest niet tegen op; Elgarrrr! Hier de muziek; werkt deze doorklik?

Cello fun!!!

Hahaha; deze jongen heeft veel meer filmpjes gemaakt over irritante dingen onder violisten, hij speelt viool. Hier is hij ook weer voorspellend irritant.

O dit is verrassend! Ik zocht op Youtube op Cello Fun en ik zie mijn Spiccato filmpje. Leuk! En ja; spiccato is fun en iedereen kan het indien hij de aanwijzingen opvolgt. Zijn er techniekjes die jij behandelt wilt hebben?

Let me know!

Tot slot: mijn oog viel op deze prachtige caprice van Franchomme, met tweede cello ad libitum. Toen ik hem Ellis (de andere docent tijdens het Celloweekend) op haar eindexamen hoorde spelen bedacht ik al, doe ik ooit eindexamen dan ook met deze Caprice. En zo is het ook gegaan. De bundel ligt trouwens ook bij mij in de studio voor de liefhebbers.
https://youtu.be/05tykg8y3Io
Een webpagina met cello ensemble muziek welke ik nog nooit gezien had; ik wil hem delen. De prijzen lijken mij redelijk en je kunt luisteren en inkijken; wat wil je nog meer. Wil je samenspelen maar heb je nog geen ensemble? Tijdens een workshop avond of middag ontmoet je vaak nieuwe cellisten.

Bladmuziek aanrader van de maand

Wat een goed idee om de nieuw binnengekomen bladmuziek op een lessenaar bij de deur te zetten. Nieuwe muziek inspireert en zo zien jullie dat ook; jullie bladeren en nemen mee; top! Ook probeer ik jullie muzikale voorkeuren te onthouden voor eventuele koppeling van duo’s en zo.

De aanrader van de maand is Christopher, Bunting, Portfolio of Cello exercises. Een bundel vol nuttige oefeningen voor cellisten op ieder niveau. We kunnen ze op les doornemen; iedere les eentje want hoe strikter je ze uitoefent hoe beter.

Het boek kost € 18,00 en er liggen er drie in Amsterdam klaar.

Tot zo ver het nieuws nu. Tot snel op les of tijdens een workshop!

Vriendelijke groet,

Scarlett Arts

06-18189005 | info@celloverkoop.nl

Share This