Hoe gaat het met jullie? Is iedereen lekker aan het spelen? Dat hoop ik!

Het lesrooster is nu geopend tot en met mei. Plan je niet verder in dan de laatste dag van mei enthousiaste cellisten, want juni is nog niet geopend. Wil je continuïteit in je lessen plan dan op tijd in en wees zeker van een plekje.

Goed nieuws voor planners vanaf smartphone en tablet; boven de agenda staat nu een link. Zowel op de bekende celloles.com als op deze website. Wanneer je hier op klikt gaat alles soepel. Niet? laat het me dan weten! Ik heb hem wel getest. Dank voor jullie geduld en feedback.

Minder goed nieuws waar ik mee worstel nu, is de e-mails die bij jullie binnen komen gedruppeld; deze zijn geautomatiseerd. Sinds ik jullie handmatig heb ingeschreven om ze in jullie mailbox te laten komen ben ik in de veronderstelling dat ieder filmpje dat ik maak en toevoeg naar jullie toe komt. Dank voor de vele leuke reacties hier op; daar doe ik het voor! Echter wat blijkt nu; je ontvangt enkel de filmpjes die al klaar staan op het moment van inschrijven. Dus alle (20/25?) filmpjes die ik daarna toe heb gevoegd komen niet meer naar je toe. Ik moet hier in duiken met de helpdesk om te kijken wat ik hier aan kan doen. En ik film door…

Samenspelen is het leukste wat er is, als je het mij vraagt! Wat was het in Amsterdam weer mooi en ook gezellig afgelopen week, prachtige muziek van Dotzauer (jawel!) Bizet Bach en Haendel; top! Vanmiddag spelen we de werken in Havelte. Dit vraagt om meer, meer en nog meer.

Samenspeelavond Passietijd Koralen

Daarom….. Pasen komt er aan en wat is er mooier dan samen in de Passie tijd naar Pasen toeleven door koralen uit de Mattheus en Johannes Passion van J.S. Bach te spelen?

Ik heb iemand ingehuurd om zes koralen voor cello kwartet te arrangeren en transponeren. Hoera; ze zijn nu speelklaar zonder duimpositie 🙂 . Wil jij muzikaal mee de stemmige Passietijd in? Het verdriet en lijden in deze barok muziek, het serene en haast meditatieve voelen dat de koralen kunnen beiden? Wil je kijken hoe jij die zachte toon, de warmte en “dolore” in je geluid kunt krijgen? Schuif aan! Het werkt het fijnst indien je al de grote greep en verlaagde eerste vinger beheerst. Twijfel je of dit een samenspel moment voor jou is? Neem dan gewoon even contact met me op en ik denk met je mee.

Op donderdag 18 april te Amsterdam van 18.00 tot 20.00.

In Havelte op zaterdag 20 april van 14.00 tot 16.00.

Heb je een barok stok? Neem hem mee want het is een leuke uitdaging om de koralen stijl technisch passend uit te voeren. Ik heb eventueel nog twee barokstokken liggen, mocht je er eentje aan willen schaffen. Dames barokcellisten uit het Noorden, schuiven jullie ook weer aan? De kosten voor het samenspel in Amsterdam bedragen € 35,00. Daar kan ik acht cellisten plaatsen. In Havelte bedraagt de bijdrage € 25,00. Geef je op door hier te mailen.

Over activiteiten gesproken; het Celloweekend!

Zoals jullie weten is er op zaterdag 17 en zondag 18 augustus weer een cello weekend gepland in Havelte. Ellis Moorman en ik zijn jullie docenten en we zijn al druk op zoek naar mooie muziek. Maximaal 24 inschrijvingen, verdeeld in drie groepen. Waarschijnlijk ontstaat er zo een beginners groep, denk eerste positie, misschien al met de grote greep en verlaagde eerste vinger. Plus een groep die al bezig is met positie wisselen en als derde een gevorderden groep waarbij enkelen misschien wel tot en met duimpositie zullen gaan. In groepen van maximaal acht cellisten kun je je zelf goed horen, kunnen Ellis en ik jullie goed horen, en kunnen we niveaus een beetje bij elkaar plaatsen. Natuurlijk is er een tutti stuk waarin we tot een hoera!-stemming komen. Heb je zin om gezellig samen te spelen schuif dan aan! De stukken worden nu gekozen.

Het Celloweekend duurt van zaterdag 17 augustus 10.30 tot ongeveer 17.30, daarna is er een diner. Op zondag denken we aan 10.00 tot 16.30 om vervolgens lekker na te kletsen.

Wil je je inschrijven? Mail me via deze link. Voor BlogPost lezers die deze post in de mailbox kregen kost deelname € 180,00, voor niet BlogPost lezers € 199,00. Dit is inclusief twee lunches en een diner en natuurlijk koffie, thee en lekkere snacks en verfrissingen tussendoor.

Tip: neem je partner of gezin mee: zij kunnen hier heerlijk wandelen, en logeren in het nieuwe fijne hotel restaurant Ludiek te Havelte. Natuurlijk zijn er veel B&B’s en hotels in de buurt, leuk is het ook om buiten Havelte te verblijven opdat je van A naar B nog wat van de regio ziet. Het is dan wel hoogseizoen dus wees er op tijd bij. Tips volgen in een latere blogpost.

De leslocatie van het Celloweekend; onze boerderij in Havelte, Drenthe, net voorbij Meppel.

Nieuwe cello’s in de studio

In deze mooie roodbruin gelakte Franse cello van Marc Laberte, zit een goed gerepareerde stapel- en zangbalk scheur. Door de goede reparatie loop je geen extra risico dat de scheur opnieuw open zal gaan, maar het vermindert de cello enorm in waarde waardoor je een prachtige klank hebt voor weinig geld.

Zelf heb ik ook een cello, uit 1760, met een stapel- en zangbalk scheur; dat maakte mijn cello dusdanig betaalbaar dat ik hem ooit kon kopen. Het is dus niets engs of zo, maar een extra reden om de cello te proberen om te horen of het jouw geluid is. Heb je interesse? Hij kost nu € 3.400,00.

Cello nieuws

Ik hoorde van een lid van Het Concertgebouw Orkest dat strijkstokken met ivoor Amerika niet meer in mogen. Dat de strijkers dus voor een dergelijke tournee een andere stok nodig hebben. Wist je dat een cellist liever op een andere cello speelt dan met een andere stok? Een andere cello kun je vaak makkelijker “handelen” dan een andere stok. Dit is zulk een samenwerken, duopartner van je rechterhand dat het gebruiken van een andere stok voor een belangrijk concert heel eng is. Hier een artikel over hoe ze in Engeland omgaan met de ivoor wet. Uit The Strad natuurlijk. Er zijn online abonnementen mogelijk.

Over stress , podiumangst, faalangst wanneer je cello “moet” spelen voor publiek. Of gewoon tijdens een workshop… Dit is een interessante topic…
Hier een mooi artikel.

Rachmaninov zei: ‘Waarom voor viool schrijven als het voor cello kan?’
Een leuk artikel over onze vriend de cello…

Filmpjes en muziek: Have fun!

Ik kan me niet heugen dat ik met mijn man Henk ooit in de bios zat om naar een film voor volwassenen te kijken. Vorige maand gebeurde het toch; we gingen naar Bohemian Rhapsody, de film over Queen. Chantal zei het al en ik sluit me aan; een prachtige film. Wat heb ik genoten. Mijn jeugd kwam gewoon voorbij; alles kwam weer terug. En die Wembley shots die origineel waren; kippenvel; ik was weer even 14…. Hier de Bohemian Rhapsody voor cello kwartet. Ik heb de pdf! Omdat ik hier geen pdf meer kan toevoegen plaats ik hem in het member gedeelte van deze site zodat je hem kunt bekijken. Ik heb hem ooit gespeeld met een vrijwilligers kwartet van leerlingen! It’s fun!

https://youtu.be/BvwQW_a37II

Skyfall van Adele; ik zie hier een arrangement te koop. Mooi; spannende muziek….

 

Een van mijn favoriete on-line teachers is Steven Doane. Hier een filmpje over positie wisselen, met een super mooi portamento, vind ik . Welke noten je ook speelt; wat hij vertelt werkt voor ons allemaal. Wil jij enkele pagina’s positie wisseling oefeningen hebben? Ik heb loads of exercises, voor beginners en gevorderden. Best leuk hoor! Nu ik door surf kom ik op deze pagina uit; wil je lezen over positie wisselen en een Pdf er bij krijgen om het te proberen en te verfijnen? Kijk hier.

Ik krijg nooit genoeg van Bach voor cello. Daarom heb ik net een bundel besteld met koralen bewerkt voor cello kwartet. Hopelijk zit deze er bij! Een aanrader voor het Celloweekend; mooi voor intonatie en gelijk timbre. Soul-food…

Aaaaah… smelt!! Je bent dus ook nooit te jóng voor Bach! Kijk deze jonge cellisten. En hoe de eerste rij omkijkt naar wat er achter hen gebeurd, schattig…

Wil je een mooie melodie mee spelen met YouTube? Onder het filmpje vind je in de YouTube beschrijving de link naar de bladmuziek.

https://youtu.be/g5nfUnFJInY

Bladmuziek aanrader van de maand

Ruben is als decorbouwer van alle klus markten thuis. Dank voor het installeren van deze plankjes voor de bladmuziek die binnen is gekomen Ruben!

Kummer duos voor cello, onbekende bundel.

Nieuwe muziek inspireert en zo zien jullie dat ook; jullie bladeren en nemen mee; top! De aanrader van de maand is deze niet bekende bundel van Kummer voor twee cello’s. In Nederland online niet eens verkrijgbaar dus ware import! € 18,00 voor mooie echt goede duo muziek.

Er zijn nog twee solide lessenaars op voorraad van het goede merk Boston. Er zijn dus verschillende versies op de markt; deze is de stevigste. Mocht je je zelf pakketpost willen besparen dan kun je er op les eentje mee nemen a € 26,50. (Bij bol.com over de € 30,00)

Tot zo ver het nieuws nu. Tot snel op les of tijdens een workshop!

Vriendelijke groet,
Scarlett Arts!

06-18189005 | info@celloverkoop.nl

Share This