Voor het eerst hoste ik deze maand een workshop dag met alleen maar kerstmuziek in kerst sfeer. De Cello Christmas Extreme. Wat was het fijn en gezellig; het huis was gevuld met cellisten en gasten. Buiten brandden de Zweedse fakkels en vuurkorf; binnen loeide de kachel en branden de lichtjes. Tijdens het spelen zag ik ontroering bij spelers, terwijl ik zelf kippenvel kreeg. Dat was eigenlijk precies wat ik verwacht had; kerstmuziek is zo mooi! En de liederen begeleidt door ukelele, cello en piano aan tafel; zo spontaan en mooi! Dit was wat ik voor ogen had.

Wat ik ook zo ontzettend mooi vond was dat mijn moeder die in de keuken stond met Janny, die avond laat zei dat ze zo genoot van het enthousiasme, de vrolijkheid waarmee ik met de cursisten praatte. Ze zei zoiets als; “Ik heb zo genoten van hoe leuk je het vond. Ik snap dat mensen naar je lessen toe komen, naar je workshops, zo vriendelijk en enthousiast ben je. Ik zie dat je dit gewoon wilt doen, dat jij hier blij van wordt.” Dat vond ik heel mooi dat ze dat zei, want het is altijd zoeken naar een balans tussen gezin en werk. Haar begrip deed me goed en ik zei dan ook; “Hoe kun je niet blij en vriendelijk zijn als je deze lachende mensen ziet, die blij zijn met de muziek, de sfeer en verzorging.” Toen men naar huis ging zeiden mensen; “Het was fantastisch; tot volgend jaar!” Hoe mooi is dat? Of het nou een workshop is, of een celloles: ik word ontzettend blij van mijn werk.

Wij, cellisten, inschrijvers op dit blog, hebben een gezamenlijke passie; muziek maken, beter worden, iets echt goed leren. Wanneer ik mijn digitale agenda open en zie wie er op les komt, zie ik niet alleen jouw gezicht en bijvoorbeeld Sakom deel 3 nummer 5, 6 en 7 voor me, maar ook hoe het de laatste les met je ging. Ik word blij wanneer jullie blij zijn. Maar het tegenovergestelde ook. Zijn jullie verdrietig dan ben ik dat ook.

Zo weet ik dat er tijdens deze kerstdagen, terwijl ik thuis in Drenthe ben bij mijn gezin en echt vakantie heb, er ook mensen uit mijn fijne cellisten kring een hele moeilijke kerst hebben. Dat maakt me verdrietig. In de stilste uren van de kerst zal ik aan je denken, en indien je er iets aan hebt, denk dan ook aan mij. Over hoe we ook samen kunnen lachen tijdens de betere tijden en enthousiast kunnen zijn over je vorderingen, over je talenten want je hebt er natuurlijk meer.

Voor iedereen die een moeilijke kerst heeft hoop ik dat er onverwachte lichtpuntjes komen, en dat je volgend jaar rond deze tijd nieuwe, lees: goede perspectieven hebt. Ik hoop dat het uitpakken van je cello en het spelen van mooie muziek je gedachten even elders brengt en dat je toch kunt genieten. 

Lieve allemaal, lieve leerlingen, klanten, workshop deelnemers, dank voor jullie komst naar deze jaarafsluiting.Voor de kerstbal en de tiara die jullie mee namen voor Apollonia naar de Christmas Extreme. Ze is er groots mee… Voor de grote rode letters op het schoolbord dwars door mijn tekst heen; WAT EEN SUPER DAG! DANK! Deze warmte is onbetaalbaar.  Dank voor jullie komst naar mijn lessen, onze lessen. Dat je weer door de file en weer en wind bent gegaan om iets te leren. Voor de fles wijn die je als niet-drinker speciaal voor mij hebt gehaald bij een delicatessenzaak. Alweer. Dank voor je lach als iets lukt. Ik was erbij.

Wanneer de dagen dadelijk iets langer worden en de feestdagen lang geleden lijken, is er op 6 en 8 februari weer samenspel. Maximaal acht cellisten spelen dan Renaissance muziek en vroege barok. Even totaal andere harmonische wendingen, en een verlaagde zevende trap. Dat moet je horen en voelen. Pak je dan je cello uit en schuif je aan?

Eerst op 2 januari de workshop lichte muziek met Annie Tangberg; ik heb wat je voor kunt bereiden in huis. Er is wanneer ik dit schrijf nog één plekje vrij. Doe je mee?

Zalig kerstfeest en de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Scarlett, Henk & Apollonia

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

De noten klinken niet zoals thuis…

De noten klinken niet zoals thuis…

Fotografie: Wim VooijsHerken jij deze volgende situatie? Je zit op celloles of op een voorspeel moment en terwijl je je zo goed hebt voorbereidt en echt lekker en goed gewerkt hebt thuis klinken er noten die je niet herkent. Speel je blijkbaar andere vingers dan je...

Share This