Zegt de naam David Finckel je iets? Waarschijnlijk niet omdat hij geen beroemdheid is als Yo-Yo Ma of Stjepan Hauser (één van de vroegere Two Cello’s). Maar David Finckel is voor mij en duizenden andere cellisten een bron van inspiratie. Hij is allereerst cellist van het een wereldberoemde Emerson string quartet en terwijl ik hun link opzoek zie ik dat David Finckel hun cellist niet meer is!

Mozes Kriebel; alles verandert en is in beweging! Ik ben gaan zoeken waarom hij niet meer aan het strijkkwartet verbonden is.

Hier lees je waarom hij na 34 jaar zijn eigen weg gaat:

Maar laat me doorgaan met jou te vertellen wat er zo speciaal is aan David. Ik herkende zijn naam niet maar keek naar zijn video kanaal. Allemaal celloles filmpjes, zijn Cello Talks. Niets aparts zo’n kanaal; dat hebben er wel meer ;-). 

Maar wat mij vooral opviel is dat hij steeds in een andere kamer zat. En toen viel het kwartje op den duur; hij zat steeds in een andere HOTELkamer. Want David Finckel was die vermaarde cellist die met het Emerson de wereld rond tourt en dan in zijn vrije tijd zo graag iets over cello spelen wil delen dat hij daar zijn vrije uren aan besteedt. Is dat niet pure passie? Tof? Te gek?

Kijk, op deze pagina zie je zijn filmpje keurig gebundeld:

Al surfend las ik meer over hem; heb jij daar ook zin in? Klik hier.

Ook is David degene die een duo heeft met zijn vrouw, pianist Wu Han.

En het moge duidelijk zijn; hij geeft heel graag celloles.

Volg deze beste man waar je kunt want hij is een ‘deler’, hij wil graag dingen met anderen delen.

Weet je hoe ik zeer verrassend ook nog zijn naam tegenkwam? Op de Bachdag spelen we doorgaans het prachtige Bach koraal ‘Der tag er ist so freudenreich’. Nou; wat blijkt? David is een van de vier cellisten van het Finckel cello quartet. Aaaaaaaarghhhhh; ook dát nog; hoe getalenteerd kunt je zijn, hoeveel hoogtepunten kan een leven leven?

Moet je horen; met zijn familieleden; dit is te gekke finesse. Kklik op de afbeelding om te beluisteren.

Stainless steel, toegegeven, maar glashelder en duidelijk wat er gebeurt.
Hier misschien wel mijn favoriet; ai, wat een prachtige ‘tell it as it is’ vertolking van Christ Lag in Todesbanden.

Het lijkt alsof David niet ouder wordt. David is echter geboren is 1951, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Finckel. Zo indrukwekkend hoe je zo lang op top niveau kunt blijven presteren want wat is er veel kwartet en solist concurrentie. Je moet wel heel erg gepassioneerd zijn wil je dit kunnen en volhouden.

Zo zie je dat niet allen de grote namen der aarde super cellisten zijn maar ook de lagen onder de top van de piramide zijn gevuld met kanjers. Laag na laag na laag na laag….

Ik hoop dat ik je een nieuwe naam heb kunnen geven, dat ik je voor dit weekend mooi leesvoer heb kunnen bieden.

Zelf typ ik deze laatste zinnen terwijl ik geniet van het prachtige Amerikaans klinkende cello kwartet.

Geniet van je weekend en blijf lekker spelen. Keep the good work going!

Hartelijke groet,

Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Christmas Extreme 2023

Christmas Extreme 2023

[dipi_text_highlighter _builder_version="4.19.1" _module_preset="default" text_highlighter_prefix="Er zijn nog een" hover_enabled="0" sticky_enabled="0" text_highlighter_text="paar" text_highlighter_suffix="plekjes vrij!" stroke_color="#E02B20"...

Share This