Deze Boheemse cello is te koop! Bouwjaar rond 1890. Bekijk ‘m hier!

Tien prachtige wellicht minder bekende cellowerken om te leren kennen…

Je houdt van de cello, je geniet van het geluid en het repertoire. Wat ga je luisteren? Natuurlijk de Bach suites en het fenomenale Elgar concert, Dvorak concert… Maar er zijn ook minder vaak beluisterde werken welke zo prachtig zijn. Mag ik je wat inspiratie bieden? Veel van de stukken liggen als bladmuziek in de studio op je te wachten; doe jezelf bladmuziek cadeau en waag je aan iedere frase van 8 maten die speelbaar is, de moeilijke zinnen komen gewoon later. Geniet van ‘echte’ muziek.

Tip 1

Carl Philipp Emanuel Bach: derde deel concert in A; door de onvolprezen Roel Dieltiens:
Zie en luister hier; Bach als opening van dit mooie interview met Roel.

Later dit jaar is hij mijn gast in mijn podcast “Cello spelen met Scarlett”.

Tip 2

Floris Mijnders, Nederlands cellist, nu aanvoerder van de Muenchner Philharmoniker speelt met Gruppman het dubbelconcert van Johannes Brahms.

Ik ben een groot bewonderaar van Floris.

Tip 3

De Passacaglia van Georg Friedrich Haendel bewerkt voor viool en cello door Halvorsen, sindsdien De Passacaglia van Handel-Halvorsen. Gregor Horsch is nog zulk een fantastische cellist: hij ontroert me enorm met zijn gevoelige spel. Gregor is al zijn hele werkende leven in Nederland. Eerst als aanvoerder van het Balletorkest, nu als aanvoerder van Het Concertgebouworkest. Ik probeer hem in mijn podcast te krijgen 🙂 !

Tip 4

Pezzo Capriccioso van Pjotr I. Tchaikovsky; een heerlijk stuk, melancholie en snelheid afgewisseld. Hoe mooi kan de toonladder naar boven zijn?

Tip 5

Waldesruhe, of Silent woods, Dvorak, Steven Isserlis, wat een mooie clip er bij. Steven Isserlis staat bekend om zijn eigenzinnigheid, het zoeken naar originele versies en uitvoeren ervan.

Tip 6

Carl Davidoff, ook Karl Davidov, van zijn methode tot Einsamkeit; prachtige muziek!
Hier deze mooie clip van zijn Hymne/ Hymnus.

Tip 7

Ottorino Respighi; Adagio con variazioni. Wow wat een passie in muziek en mooie klankkleuren… Door, love him or hate him; Misha!!

Tip 8

Chopin bewerkingen voor cello en piano. Hier met Pieter Wispelwey en Dejan Laciz.
Ik heb deze CD vroeger grijsgedraaid; voor iedere mood een mooi werk…

Tip 9

Een andere CD die ik grijsgedraaid heb is deze waanzinnige Simply Baroque. Noem het maar simpel; Bach, Yo-Yo en Ton Koopman; hit! Hier “Sei lob und preis mit ehren…” van Johann Sebastian Bach, the Masterrrrr!

Deze solo kun ook jij spelen; zoek hem op op IMSLP en GO!

Tip 10

Ik ben gek op een thema met variaties; je kunt je van meerdere kanten laten zien, hoe leuk is dat? Bei Maennern welche liebe fuhelen, door Ludwig von Beethoven op Mozart’s bekende melodie uit Der Zauberfloete. Hier met der Heinrich, hoera, wat een heerlijke cellist!

Kies je favoriet en ga het gewoon spelen. Wat nou ‘niet kunnen’; je zult er ontzettend van genieten!

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This