Een week of twee geleden wees een leerling uit Velp mij op een concert in Musis Sacrum, wat nu eigenlijk ‘om de hoek’ ligt. Pieter Wispelwey zou aanschuiven bij het Doric string quartet en zou buiten een Beethoven en Haydn kwartet ook het waanzinnige mooie intense Schubert kwintet spelen. Befaamd om zijn bezetting met twee celli in plaats van de vaak gekozen twee altviolen. Het was een mooi concert waar niet alleen zij maar ook een andere leerling naar toe was gekomen; een mooie avond uit…

Van het één kwam het ander en deze leerling vroeg mij een blogpost te maken over kamermuziek. Zodat ze wat tips had om naar te luisteren. Niet iedereen groeit op met klassieke muziek; mijn ouders luisterden er ook niet naar. Alles kwam later tot mij en waar moet je beginnen?

Hier komen mijn luistertips, met in het achterhoofd dat wij het mooiste instrument uit het strijkkwartet bespelen; de cello! Mocht je in de gelegenheid zijn de fragmenten te beluisteren met een koptelefoon, nee geen oortjes maar een echte koptelefoon dan biedt deze zoveel meer focus op de finesse die de musici ten gehore brengen. Enjoy!!!!

Tip 1

Der Tod und das maedchen, strijkkwartet van Franz Schubert. Lang geleden koos ik voor de -toen nieuwe en baanbrekende- uitgave met het Hagen kwartet op Deutsche Grammophone.
Hier komt ie; alleen gevonden op YouTube; deel twee op 11.25:

Luister eens naar het langzame deel. Het is gebaseerd op het gelijknamige lied van Schubert. Thema met variaties. En dan aan het eind leggen vi2 en va (viola) en vc een orgelpunt tot de climax start; de cello gaat totaal uit zijn dak, Clemens Hagen, en speelt deze waanzinnige solo terwijl viool 1 tijdens rust in de hoogte jammert.

En guess what; terwijl alles in die solo op 23.55 minuten draait om de cello zien we…. Zijn rug! Daarom is er een vak als ‘partituur adviseur’. Use one!

Hier de solo op papier: spelen…?

Der Tod und das maedchen_bladmuziek_blog scarlett arts

Tip 2

Weer Schubert; nu zijn befaamde strijkkwintet met zoals eerder gezegd twee celli. Dit was het laatste kamermuziek werk van Schubert, enkele maanden voor hij stierf. Als je naar een gevoelige uitvoering luistert van dit werk kun je je bij het tweede deel voorstellen dat hij voelde dat het einde naderde.
Het duurde iets van 100 jaar voor het stuk werd uitgegeven en bekend werd…

Tip 3

Antonin Dvorak; wauw wauw wat een mooie muziek heeft hij geschreven! Ik licht het tweede deel van het ‘Amerikanische kwartet’ eruit; wederom met het Hagen kwartet waar ik op Spotify een link van vind:

Luister en wacht op de cello solo van Herr Clemens… Au-au-auuuu wat een pijn , wat een heimwee… Wonend in Amerika schreef Dvorak tenslotte over het land waar hij vandaan komt..

Tip 4

Dan Tsjaikovski; Souvenir de Florence; wat een werk, wat een magnum opus… Russen met stainless steel snaren; Tjakka!!!
Helaas vind ik niet de uitvoering welke mijn favoriet is: het Borodin quartet met Mikhail Kopelman op eerste viool en een leerling van cellist Valentin Berlinksy op vc2 maar ik vind dit werk wel met het Borodin met een andere cellist dan ik op mijn DECCA CD heb; luister… Ik houd niet zo van viool maar Mikhail is King… En luister eens naar de portamenti? Woooowwwwww….

Tip 5

Transcriptie van opera fragmenten uit Luisa Miller van Giuseppe Verdi (als in Guus Groen, echt..) door… het Hagen kwartet…
Het heerlijke Hagen kwartet weer, hier met verrassende transcripties van opera fragmenten uit Luisa Miller;

Is dit niet prachtig? Hoor je de waanzinnig gewaagde glij van de altviool op 0.26? Liiiikkkkeeee!

Tip 6

Van dezelfde CD komt… Crystantemi, Giacomo (Giácomooo: eten!!! Gebaar natuurlijk wel met je rechterhand door de lucht!) Puccini.

Ideaal toegift materiaal; zeven minuten tragiek, daarna blij naar huis??? Door Puccini als zelfstandig stuk gecomponeerd en daarna in Manon Lescaut gebruikt . Manon Lescaut, namelijk daar waar de titelheldin haar desolate einde vindt in de woestenij van de woestijn in Louisiana.

Heb geduld en wacht op het duet tussen vi1 en cello op minuut 3.21 ; speel dit tegenover een primarius (eerste violist) die je wel ziet zitten!

Tip 7

Nou moet ik bijna stoppen; nog eentje dan! ‘Ze Master!’ Anner Bijlsma met zijn vrouw Vera Beths en Guus Jeukendrup, Beethoven trio’s;

Zo sympathiek en muzikaal; luister eens even door naar 0.54; hoe prachtig Vera fraseert en hoe mooi Anner kan plukken? Mon Dieu: hear Beethoven trio’s,  then die…

Oke, was het teveel? Ik weet nog zoveel meer favoriete kamermuziek te noemen maar hopelijk heb ik je zowat mooie muziek aan kunnen dragen?

Hartelijke groet,
Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Christmas Extreme 2023

Christmas Extreme 2023

Hoera! Eindelijk is het dan zover; de Christmas extreme inschrijving is open! Op 9 en 16 december 2023 is het tijd voor de populairste samenspeeldagen van het jaar: de Christmas extreme, te Velp. Een dag vol samenzijn in kerstsfeer, kerstmuziek voor cello ensemble...

Geen excuus meer

Geen excuus meer

Een van mijn favoriete cello pagina’s is Adultcello.com. Ken jij die site? Ik zie er zoveel leuke blogs en herken in de beste docent een soortgenoot.Want ook ik geef alleen celloles aan volwassenen. Uit overtuiging; dát vind ik leuk. Het maakt mij niet uit of...

Share This