Begin juli hadden we een super-de-leuk VIP celloweekend voor gevorderde spelers in Havelte. Ik had een ware pianist gevraagd ons te komen begeleiden en dat was niet de minste. Tjako van Schie, co-repetitor van de celloklas van o.a. het Conservatorium van Amsterdam.
Wat mij toen weer zo opviel, maar niet verbaasde, was het destructieve effect dat stress en spanning heeft op je vaardigheden. Cellisten die zo goed hun ding doen op les of in ensemble en in de picture staan, worden mijlen teruggeworpen door het feit dat ze tegenover in plaats van in de groep zitten.
Ik ken het maar al te goed…, ik ben een slechte voorspeler, zet me gerust in een ensemble maar een solist ben ik niet.
Hier 5 makkelijk uitvoerbare tips die je kunnen helpen om stevig in je schoenen te staan:
1 ) Wees goed voorbereid
Makkelijk he? Maar het is een feit dat je je stuk écht moet kennen. Je moet het echt ge- én bestudeerd hebben. Kun je het bijvoorbeeld al uit je hoofd spelen? Weet je waar welke dynamische aanwijzing staat? En indien je begeleid wordt; weet je wat je pianist daar te doen heeft? Je hebt de pianopartij ongetwijfeld heel goed bestudeerd!
2 ) Weet waar je stuk over gaat, hoe simpel het ook klinkt
Heb je anderen uitgelegd waar je stuk over gaat, wat het is? Die schildering is jouw inspiratie tijdens het spelen. Is het een Elegy? Dat gaat over droefheid. Een Prayer is een gebed. En een dans… mag dansen. Indien je de aard van je stuk als uitgangspunt neemt, zal je merken dat je het meteen anders speelt. Gek maar waar.
3 ) Voorspelen komt nooit op het goede moment. Herken je dat?
Want wanneer ben je aan de beurt? Het komt altijd onverwacht en ongelegen. Wen jezelf daaraan. Zet jezelf via 3 alarm momenten (voorafgaand aan je auditie) op je telefoon op scherp; op het moment dat je alarm gaat ben jij aan de beurt om te spelen. Dat kan terwijl je zit te studeren, maar het kan ook gedurende de rest van de dag zijn.
4 ) Oefen je stuk op anderen
Vraag je kind, (schoon)moeder of wie dan ook of je even iets op haar uit mag proberen. Het kost een ander maar 4 minuten maar jij hebt er heel veel aan. Dat ze geen verstand van muziek hebben is een prettige bijkomstigheid, het is echter nog steeds spannend genoeg 😉
5 ) Plaats je stoel en lessenaar in een andere ruimte
Jawel; jij haalt jezelf totaal uit de comfortzone door in een andere omgeving te spelen. Het licht valt anders, het klinkt anders, er vallen je totaal andere dingen op.
Het maakt zelfs al een verschil indien jij je stoel 180 graden draait in je studieplek… Proberen?
Ik hoop dat deze tips je verder helpen in de voorbereiding naar een auditie. Heb jij andere tips? Laat het me gerust weten!
Hartelijke groet,
Scarlett
Scarlett
info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005
Wellicht ook interessant voor je:
Cello spelen en effectief oefenen met plezier: hoe houd je het leuk?
Hallo allemaal! Hebben jullie een fijne kerstvakantie gehad? Of heb je net als ik lekker door gewerkt? Op 3 en 4 januari 2025 heb ik zoveel leerlingen in het publiek zien zitten tijdens de Candlelight concerten van Het Strijkkwartet; echt zo tof! Dank voor jullie...
Van underdog tot ‘Ben jij Scarlett?’: Het masker van perfectie afzetten
Het jaar loopt ten einde, en voor velen van ons is dit een moment van reflectie. Ik wil je meenemen in een stukje van mijn eigen verhaal, omdat ik geloof dat het veel overeenkomsten heeft met de reis die jij als cello leerling maakt. Het is een verhaal over falen,...
Waarom spelen in een strijkkwartet?
Hallo beste lezers! We naderen de laatste weken van het jaar! Heb je misschien al kaartjes gekocht voor één van onze Candlelight Nieuwjaarsconcerten? Pop ballads door strijkers is zo Bridgerton, zo leuk…Wil je vanuit de studio in Velp of Amsterdam een postertje...