Wil jij graag beter worden in het bespelen van je cello?
Dan heb ik deze 5 tips voor je.
Dan heb ik deze 5 tips voor je.
1. Plan je studiemomenten in in je agenda.
Niets gaat vanzelf. Iedereen is druk en ook ik weet; ‘even de cello pakken’ gaat meestal over naar ‘even de was doen’. Plan je het in, dan houd je het vrij.
Althans, dat is aan jou 🙂
Althans, dat is aan jou 🙂
2. Laat je cello indien mogelijk uitgepakt in je studie ruimte staan.
Ook voor 5 minuten loont het! De mijne ligt altijd op de piano. Uit eigen ervaring is gebleken dat ik hem dan sneller pak dan wanneer ik hem ‘helemaal’ uit de cellokoffer moet halen. Ik denk vaak; “Voor ik goed en wel achter de cello zit moet ik alweer wat anders doen.” Dus uitgepakt laten in een hoek van je kamer, naast je bed, op de piano of in de standaard (gitaar standaards zijn echt heel goedkoop).
Maar wanneer hij in de hoek staat of op de piano ligt kun je zelfs de punt eruit halen en dat scheelt weer een handeling.
En laten we wel wezen, heb jij net zo’n mooie cello als ik? ’T is toch een plaatje? Laat hem (of haar?) ‘shinen’!
3. Zet vijf minuten voor je start een lekkere pot thee.
Dit houd je op je stoel! Cello spelen is een ‘treat’; vijf minuten voordat je studiemoment ingepland staat maak je je klaar en daarbij hoort een lekkere pot thee.
Ooit raadde Edo de Waart, dirigent, mij dat aan. Ik had een strak regime toen ik voor de cello koos en een flinke achterstand in moest halen. Iedere ochtend om acht uur op, om vijf voor negen met een pot thee gaan zitten en om 9 uur, no excuse, zit je klaar achter de cello.
4. Zorg voor variatie in je studiemateriaal.
Toonladder of arpeggio, etude, voordrachtstuk en duet? Je voelt je geen één dag hetzelfde. Na het inspelen met een toonladder – hoe ZEN kan het worden – vraag je jezelf af waar je blij van wordt. Soms wil je je beste energie geven aan een stuk dat heel moeilijk is en soms kies je de easy way. Volg je gevoel. En niet alleen tijdens het cello spelen 🙂
5. Zet op je lessenaar altijd je long term goal.
Wat zou je over een jaar willen spelen? Oké, houd het haalbaar! Geen Schumann concert. Maar denk eens aan die ene mooie melodie …. Ik had vroeger een thema uit de BBC serie ‘The Buccaneers’ een poosje op mijn lessenaar staan. Dit wilde ik leren spelen. Toen ik het idee had dat ik alle posities wel kon pakken was het zo ver en werkte ik uren aan deze lijn, zelfs op de eerste paar maten kon ik al een half uur zitten. Door zo goed naar het begin en einde van je streken te luisteren leer je je eigen fysiek echt goed kennen. Meestal was het bij mij de kunst om te ontspannen. Kon ik mij ontspannen dan hoorde ik de toon meteen verbeteren. Hoe zit dat bij jou?
Deze tips gaan je echt helpen als je ze toepast. Succes en laat mij weten of ze hebben geholpen.
Hulp nodig om verder te komen? Klik hier en plan een les in.