Als ik je vraag wat je het allerliefst wilt bereiken met de cello, zeg je waarschijnlijk; ‘mooi leren spelen’. Helemaal mee eens! Mooi leren spelen. Ook denk ik dat ik vaak ‘beter worden’ ga horen, en ‘ontspanning tijdens het spelen’…
Ben je het eens met de volgende stelling; “Je klinkt zoals je strijkt”?
Wat ik constateer is dat er bij heel veel cellisten de basisprincipes van het strijken niet ten volste worden benut. Jammer! Want dat hoor ik en denk dat jij dat zelf ook hoort.
En voelt.
Vergis ik mij?
Je leest hier over de oplossing…
Het is tijd voor een transformatie!
Luister jij wel echt naar je eigen geluid, je eigen streek???
Ik weet nog hoe moeilijk ik het vond; fatsoenlijk leren strijken. Mooi klinken. Mijn duimen deden pijn, ik verzuurde, de snaren piepten en geluid kraakte… Als ik soms mijn dag niet had, kon ik maar beter stoppen.
‘Morgen is er weer een dag’
Ik had geen controle over mijn geluid. Wanneer zou dit beter worden?? Het heeft jááááren geduurd voor er een soort van kwartje viel. Ik moest alles zelf doen; er waren geen workshops voor beginners, geen online cursussen, en ik was een hopeloos geval want met 19 jaar jong als starter werd je toch geen Yo-Yo Ma… Zit niemand op jou te wachten meissie… Het duurde dus allemaal veel te lang voor het wat werd met mij: ik had echter géén geduld, ik wilde RESULTAAT! En subito graag…
En toen kraakte ik de code…
De flow waarmee de stok moet zweven; de juiste formule , de juiste combinatie van druk , plaats van strijken en snelheid van stok. Als je het eenmaal voelt, kunt, wil je nooit meer anders. Die flow maakt dat je je armen (dus ook je duimen) kunt ontspannen.
De rest weten jullie. Ik kreeg mijn eerste cellolessen van Ellis rond 1990 en in 1997 kreeg ik na een auditie door super te strijken 😉 mijn eerste baan bij ‘Annie, de musical’. Celloles geven bleef altijd als een rode draad door mijn leven lopen. Ik heb niets voor niets gekregen, ik heb maar een hele gewone aanleg voor cello spelen. Ik ben geen super talent. Ik heb overal voor moeten knokken… Ik ben net als jij. Daarvan kun jij profiteren want ik heb over alles na moeten denken. Misschien kan ik het daarom uitleggen zoals ik dat doe?
WHAT YOU BOW IS WHAT YOU GET…
Dat klinkt een beetje krom maar je snapt de strekking. SUPER LEREN STRIJKEN hamert op het bewustzijn van je klank, jouw voorbereiding op je volgende inzet en streek. Het kijken naar je haren en snaren en daardoor je oren beter kunnen openenen voor je eigen geluid. Want dat is nodig om jezelf te kunnen verbeteren terwijl ik niet tegenover je zit ‘in het echt’. Je doet deze cursus met video’s; er zijn weliswaar community avonden online maar jíj moet je geluid fixen. Daarom heb ik gekozen voor de makkelijkste toonladder van alle toonladders; die van C groot.
Jullie zijn allemaal vakmensen; jullie hebben een vak geleerd. Jurist, psycholoog, tandarts, docent… Je bent gewend iets goed te doen; je vak goed uit te oefenen. Het past niet bij je om alleen maar ‘lekker cello’ te willen spelen als een beginner. Je wilt klinken als een ‘pro‘. Of niet?
Wil je niet beter worden, vind je het wel goed zoals het is, hoef je niet meer verder te lezen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de cursus die jij nu gedurende 6 dagen met 50% korting kunt kopen?
Lees dan verder!
Vrijdag as. Verdwijnt om 17.00 uur deze pagina. Deze aanbieding komt nooit meer terug.
Hartelijke groet,
Scarlett
Scarlett
info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005
Wellicht ook interessant voor je:
De Zwaan van Camille Saint-Saens
Speel jij De Zwaan al, van Camille Saint-Saens, uit het Carnaval der dieren? Meerdere van mijn leerlingen zijn er nu mee bezig, daarom wil ik je graag wat leuke tips geven om het stuk goed aan te pakken. Er zit zoveel in!!! In deze blogpost neem ik de eerste volzin...
Waarom de ene cello heel anders klinkt dan de andere
Wat leuk, jullie reacties via email op mijn vorige blogpost waarin met een eenvoudige Røde microfoon weliswaar het verschil te horen was tussen een oude Duits en oude Franse cello.Het toeval wil dat er evenveel mensen de Franse als mooiste kozen als Duitse. Wat er...
Oude Duitse vs. Franse Cello – welke spreekt jou het meest aan?
Ben je op zoek naar een karaktervolle oude cello? In deze video vergelijk ik twee prachtige instrumenten die ik te koop aanbied, gemaakt rond 1920: een 'warme' Duitse cello en een 'nobele' Franse cello. Beide hebben een uniek klankkarakter, en in dit blog vertel ik je...