Ja het is dus aan het vriezen; wat een prachtig weer was het vanochtend in Drenthe en vast ook bij jullie! Onze kalkoenen willen niet naar binnen maar zitten fier op het houthok dak. Dear devils!

Koud dus…

Ik kreeg natuurljk al wat appjes; “Help juf, mijn snaar zit los”, “De sleutel is lam; wat moet ik doen?” en meer van deze roepen om hulp.

Waarom springen de sleutels los? Ze zitten niet vast in je krul. Ze zijn conisch geslepen en gewoon “couture”! Op maat gemaakt. Wanneer het gaat vriezen wordt de lucht droog en deze ontneemt het vocht uit je cello en dus ook uit je houten sleutel. Die wordt kleiner en past niet meer correct in het sleutelgat en schiet los.

Hoe voorkom je los springende sleutels en dus snaren?

Het hout moet vochtig genoeg blijven om niet te krimpen. Dus bevochtigen van je ruimte is heerlijk voor je instrument. Check je hygrometer; sommige vioolbouwers raden 55% luchtvochtigheid aan en sommigen tot 65%. Heb je een oude cello? Overweeg dan ook de Trophy Humidifier welke een spons slurfje is dat je in je cello hangt. Ja net als Dampit, een duurder merk maar ogenschijnlijk zelfde materiaal, kleur en ook gewicht…

Overweeg Gear4music; zij zijn goedkope aanbieders van dit artikel. Lees hier hoe het werkt en wat je moet doen.

Tijd voor een filmpje hoe je je snaar opnieuw op moet draaien. Ik had nog geen tijd om er zelf eentje te gaan maken: daarom keek ik op Youtube en in ieder filmpje zat natuurlijk de waarheid maar wat mij verbaasde is dat de meeste filmpjes hun cello liggend voorzagen van een nieuwe snaar. Het moeilijkst is met dit weer de sleutel stevig in de cello krul te duwen opdat hij uit zichzelf vast blijft zitten.

Hij is tenslotte conisch geslepen en moet door de druk vast blijven zitten. Ik doe dit daarom liever staand opdat ik veel druk kan gebruiken en voor mijn gevoel een goede feeling heb met de snaar. Draai de snaar langzaam naar zijn hoogte, met bijvoorbeeld een secunde of terts per draai. Probeer vooral te voorkomen dat je je D snaar bijvoorbeeld tot een E trekt; dan kan hij zo maar kapot springen en dan moet je helaas de snaar te vervangen. (Ga je een snaar vervangen vraag dan wel je docent om advies en alsjeblieft ga NIET voor goedkoop. Daar krijg je veel spijt van. Overweeg mijn “top of the bill” voorkeur; A en D van Larsen, G en D idem dito of voor beginnende cellisten D’Addario Helicore: elastischer en makkelijker mee te nemen door de stok.)

Komt een filmpje!

Hij neemt de tijd.

Ben je wijzer? Dat hoop ik.

Vochtpijl dus omhoog; lekkere vochtige handdoeken op je verwarming, potten met water met kranten er rechtop in, en hoe slechter je huis geïsoleerd is hoe beter. Want indien er buiten vocht is, kan het naar binnen komen. Met het oog op mijn studio op de Haparandaweg:

* dichter bij de raam is het frisser dan achter in de studio, fris is goed.

* Laag op de grond is beter dan hoger in de lucht op de (cello) kast.

* Roostertjes open is fris maar wel het best.

Helpt je dit? dat hoop ik.

Succes! Mail me je vragen.

Groet Scarlett!

Share This