Nu de Back to basics er op zit en de feedback zo super is, denk ik na over een volgende activiteit in april. Natuurlijk; op 28 februari en 2 maart eerst samenspel!

Waar ik graag meer over wil vertellen en wat ik je wil leren is een basje/baslijn spelen op je cello. Een lied begeleiden. Je zelf begeleiden. Want heb jij dat ook niet, dat je niet gewoon je cello pakt en mee speelt met je favoriete song op Spotify, omdat je niet weet wat je moet doen? Ik hoor dat veel vaker van leerlingen; wat zou het leuk zijn als je gewoon mee kunt spelen met Sting and the likes. Of dat je zoals Lotte in een band speelt en behalve wanneer je bladmuziek voor je neus krijgt, wat zij niet gewend zijn om voor je te schrijven, weet je gewoon niet wat je moet doen?

* Hoe herken je een baslijn?
* Wat zijn trappen?
* Hoe is het akkoord op die trappen opgebouwd?
* Wat kun je met die akkoorden doen terwijl je begeleidt?
* Wat doen die middelste acht maten toch steeds in dat liedje?
* Mineur, majeur; appeltje eitje!

Tijdens mijn studie op het K.C. ben ik helemaal verslaafd geraakt aan trappen. Spacecake durfde ik niet te proeven maar ik sloot mijn harmonische analyse af met Siegfried’s Rheinfahrt. Ajeto buurman!

Het is zo erg dat ik naar geen stuk kan luisteren zonder dat ik in mijn hoofd trappen benoem en de ligging er van voor mij zie, op het piano toetsenbord in mijn hoofd. Zo weet ik dat mijn zwak een sext ligging is van de eerste trap, vooral wanneer hij van een vierde trap grondligging naar beneden gaat naar die sext ligging en dan weer terug naar vier. Kennis van trappen en akkoorden is een verrijking. Je leert begrijpen waar en hoe Sting en Queen zich onderscheiden van de even zo grote Beatles en Elvis. Natuurlijk lukt dit niet in één avond, maar het begint bij het begin.

Zucht…. Siegfried… Op 4.40 de beste rede om trompet te gaan leren spelen…. (En cello te BLIJVEN spelen).

Deze cello workshop is voor het grondbeginsel van Begeleiden op de cello. Want zoals Lotte stelde die al een keer een middag naar Havelte kwam hier voor: “Ik wil graag mee kunnen spelen met mijn band maar wat moet ik doen? Ik heb echt geen idee, hoe pak ik dat aan?

We gaan dus trappen herkennen door ze op te sporen op je gehoor (weet je niet wat ‘trappen’ zijn dan ben jij dus de doelgroep!). Wist je dat het meestal maar drie trappen zijn in pop songs en kinderliedjes, te weten I, IV en V? Gevolgd door de VIe trap als vierde meest gebruikte?

Vervolgens gaan we liedjes variërend van Altijd is Kortjakje…. want dat kent iedereen, tot aan een Beatles song of een liedje dat jij hebt gekozen analyseren en begeleiden met niet alleen de grondtoon van die trap, we gaan ook kijken wat we kunnen met het akkoord op die grondtoon. Dat maakt meteen een baslijn of begeleidende lijn veel leuker namelijk! Misschien kunnen we daarna kijken naar de … lopende bas?

Voor degenen die durven; als er tijd is gaan we de melodie lijn van een pop song die we behandelen bekijken en die op een poppy-manier spelen. Want valt het jou ook niet op dat wanneer je uit een Beatles boek of zo speelt en je doet precies wat er staat, dat het dan klinkt alsof je oma het zingt? (Mijn oma zong namelijk zo.)

Is hier animo voor? Indien ja, is het super als je hier bij kunt zijn, want als je echt bij scratch begint wil je deze basics niet missen. Ik maak er graag een vrijdagavond voor vrij, van 18.30 tot 20.30, indien ik weet dat er 4 of meer inschrijvers zijn. Zelf dacht ik aan vrijdagavond 5 april of vrijdagavond 12 april. Is er iemand die deze vaardigheden wil ontwikkelen? Als cellist en pianist ben ik handig met trappen, begeleiding, tweede stemmen; ik wil je graag helpen! Mail me als dit je aanspreekt en zeg dan ook welke vrijdag je zou kunnen, oké? Mail niet door op reply te klikken, maar maak een email aan via de doorklik die ik net gaf. Reply op deze mail komt niet aan. Bij genoeg animo gaat de workshop door. De bijdrage bedraagt € 30,00 per persoon voor inschrijvers op deze BlogPost .

Ik ga er voor te zorgen dat iedereen na die avond nooit meer onschuldig naar de radio kan luisteren.

Voordat we starten ga ik je voorzien van wat inkijk en inlees materiaal, geheel vrijblijvend, want mijn eigen spanningsboog is het beste wanneer iemand tegen mij praat en ik vragen kan stellen. Is dat bij jou ook zo?

Een korte toelichting over wat wij gaan doen; zo simpel is het….

Juf Hanneke’s kanaal op YouTube is fijn…

Groetjes Scarlett!

Share This