Sinds 1995 geef ik al celloles en nog steeds geniet ik hier volop van. Dat komt mede door de enorme diverse en grote hoeveelheid celloboeken die ik in de studio heb. Alle leerlingen zijn anders; de ene gaat links (met de linkerhand techniek) heel snel en de andere is rechts handiger. Ook jullie smaken verschillen dus voor mij is er nooit een saai moment. Het is ook erg leuk om met collega’s informatie uit te wisselen. Zo ben ik dankzij collega Ellis Moorman bij de Cello Globetrotters terechtgekomen en bij de Fiddler play’along.

Haast alles wat ik gebruik kun je meteen bij mij kopen, zodat je het niet per post hoeft te laten komen.

Tussen al mijn cello boeken heb ik er 10 uitgekozen die voor mij de top 10 zijn;

1. Waggon wheels

Dit is weliswaar een methode opgezet voor jonge kinderen maar door de piano begeleiding klinkt het vanaf stukje één al als echte muziek. Dit is voor de meeste leerlingen boek één.

2. Sakom deel 1

Daarnaast is er vaak vraag naar klassieke muziek en daarvoor kies ik dan meestal Sakom deel 1, een verzamelbundel vol met klassieke cello duetten die methodisch over het algemeen goed zijn opgebouwd.

3. Fast forward

Wanneer de grote greep wordt geleerd kies ik graag voor Fast forward; vanaf 12 wordt met Mellow cello de grote greep opgezet en zeer methodisch uitgewerkt.

4. The Cello Collection – Schirmer

Natuurlijk is er niet alleen aandacht voor methodisch leren maar ook voor genieten; ik kies haast altijd The Cello Collection van Schirmer voor cello en piano met meespeel audio zoals eerste ‘echte’ stukken boek. Uiteraard de bundel voor ‘beginners en intermediate’ en ‘Advanced’ komt later.

5. Position pieces – Rick Mooneyy

Eenmaal toe aan positie wisselen ga ik voor Position pieces van Rick Mooney; zeer methodisch en nuttig, van positie twee bouwt hij op naar positie vier.

6. Sakom deel 3

Daarna volgt vaak Sakom deel 3, een van de mooiste bundels volgens mijn leerlingen. Je leert nu alle posities van positie vier naar positie twee met klassiek materiaal.

7. Cello Globetrotters

Dit is een hele leuke bundel, want vanaf de eerste positie tot en met de veelvoudig positie spel, is de cello Globetrotters voor twee cello’s en er is een meespeel CD.

8. Double stops – Rick Mooney

Een beetje een kwelgeest maar o zo nuttig; Double stops van wederom van Rick Mooney. Dubbelgrepen dus. Omdat ze zo pittig kunnen zijn hoef je er niet iedere les uit te werken, maar zo nu en dan drie stuks. Het biedt andere problematiek dan spelen op één snaar en is heel nuttig.

9. De Cello suites van Bach

Je zou hem in de kast kunnen hebben liggen. Laat hem niet liggen! Je moet wel makkelijk positie kunnen wisselen om er aan te beginnen maar als je kunt genieten van The Master terwijl je nog niet soepel door een deel Bach suite heen kunt komen, is het toch fijn om hem te zien als een etude van meesterlijke kwaliteit.

10. A. Kummer

Hij is wel een beetje de koning van het cello duet: A. Kummer. Stap in met zijn cello duetten opus 156 en daarna ligt opus 22 op je te wachten. Heb je ze uit? Niet getreurd; er liggen ook meer bundels van hem voor je klaar in mijn celloboeken kast.

Hopelijk heb je wat titels gezien die je nog niet kent. Neus lekker rond op het internet of bij mij op les. De meeste boeken heb ik liggen.

Heb je nog vragen over het Celloweekend voor 2020? Laat het mij weten via info@celloverkoop.nl. 

Share This