1. “Met cello spelen moet je jong beginnen.”

Nope; écht niet waar. Ik begon toen ik 19 was en ben professioneel cellist geworden, en ik heb leerlingen die na hun 45ste begonnen zijn en nu moeiteloos positie wisselen en van Bach genieten: fabel!

2. “Van cello spelen krijg je blessures.”

Wanneer je studeert met beleid, nooit te lang, op de juiste maat cello dus niet te groot, krijg je van cello spelen geen blessures. Wel mogelijk van technische foutjes zoals altijd spelen met opgetrokken schouders, knijpen met je duim(en), en zo. Dus laat je corrigeren op les en blijf jezelf corrigeren wanneer je alleen bent.

3. “Cello spelen is een dure hobby.”

Toegegeven; de lessen zijn kostbaar en zonder les: geen glorie, maar je hoeft niet per sé op een dure cello te spelen. Toegegeven;  “What you pay is what you get” maar op een eenvoudige cello kun je ook leren spelen. Bij een mooi niveau cello spelen hoort echter ook een mooie fijne cello.

4. “Dat kan ik de buren niet aandoen.”

Zeker wel; je kunt namelijk studeren indien je gehorig woont met een zware hoteldemper. Hoe meer hij weegt, hoe meer geluid hij dempt.

5. “Ik speel te slecht om samen te spelen.”

Onzin! Je cellodocent heeft vast meer leerlingen die in dezelfde fase zitten als jij: hij of zij kan je aan iemand anders koppelen. Ontspannen samenspelen is DA BOMB!

6. “Ik kom nooit in een orkest.”

Zodra je positie kunt wisselen en een beetje snelheid kunt maken kun je ook proberen om in een orkest te komen. Ieder orkest hanteert zijn eigen “toelatingseisen”. Overweeg eerst een barokorkest; deze baslijnen zijn meestal speelbaar en blijven vaak bij twee mollen en kruizen.

7. “Het is afgelopen met de minirok en hakken.”

NOT! Zelf doe ik het niet maar een maillot onder een minirok is voor velen geen probleem om lekker cello te spelen. En met hakken aan speel ik fijner dan zonder; het brengt mijn knieschijven op een fijne plek rond de cello.

8. “Ik zal wel nooit aan Bach suites toekomen…”

Dat heb je zelf in de hand. Houd je van Bach, begin dan aan zijn suites zodra je positie aan het wisselen bent. Indien de suites (begin wel vooraan!) te moeilijk zijn, zie ze dan als een étude van hoog niveau. Geniet van alle positie wisselingen en streek uitdagingen. Het is zo mooi; geen dag zonder Bach!

 

The best day to plant a tree was twenty years ago. The next best day is today.
Scarlett Arts

9. “Ik heb het te druk, misschien later…?”

Het is een kwestie van inplannen in je agenda; als je het graag wilt, dan doe je het.
En denk je later niet; “Had ik maar…”. Kortom; er is geen reden om niet NU aan cello spelen te beginnen.

Proefles?

Wil je een proefles komen nemen? Teken jezelf in voor een cello proefles in Amsterdam of Velp.
Ik leg je cello klaar; je kunt er daarna ook eentje bij mij huren.

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Het Strijkkwartet goes Candlelight ;-)

Het Strijkkwartet goes Candlelight 😉

Al meer dan 15! jaar geleden startte ik, Scarlett, Het Strijkkwartet, een strijkkwartet dat vooral lichte muziek speelt. Niet in de concertzaal in een concertserie maar overal. Niet voor een stil publiek maar temidden van blije mensen, taart en champagne; wij spelen...

Christmas Extreme 2024

Christmas Extreme 2024

Hoera! Maandag begint de herfst! Ik heb hele mooie herinneringen aan de herfst. Een treinreis in de UK naar Hull om een vriendinnetje te verrassen op haar verjaardag. Zulke rode gele bomen als er op die route vanaf Londen stonden? Amazing! En Frankrijk in de  herfst?...

Share This