Vroeger, toen ik het ijzeren repertoire voor cello verzamelde, bestond er alleen nog maar het papier muziekboek, de partij, partituur, you name it, afhankelijk van wat je zocht. Je ging naar Broekmans & van Poppel, althans dat deed ik, want ik woonde in de Concertgebouwbuurt en zij hadden het meest op voorraad. Je had Giovanni, helaas langer geleden al te jong overleden, en Ted, die je altijd weer verraste met zijn verhalen over hij deed in zijn vrije tijd.

Dat waren nog eens tijden! Ik woonde op een kamer van 29 m2 met alleen koud stromend water. Ik deelde een douche met een hospita en soms kreeg ze haar zonen over in het weekend. Dan was het wachten op de badkamer!

Het was in een van de mooiste straten van Amsterdam; de Van Breestraat. En het toeval wil dat Ellis’, mijn eerste cellolerares, haar moeder daar ook woonde. Soms kwam ze voorbij, en dan zwaaiden we! Toen ik mijn eerste cello bij vioolbouwer Bouman kocht, riep ik dat naar haar en kwam ze even kijken.

Hemel; het komt allemaal weer terug! Als ik wilde afwassen haalde ik met een teiltje water uit de douche en zette ik dat op zo’n kookplaatje en deed daar terwijl het plaatje gloeiend heet was de afwas. Hahaha! Ik was zo happy-de-peppie; ik kon tenslotte iedere dag cello spelen. Althans; tot de bovenbuurvrouw er meer tegen de vele uren studie kon, maar dat is een ander verhaal!

Terug naar de bladmuziek. Ik dacht altijd; laat ik nu vast dat en dat kopen, en nu vast die en die sonate, want dan kan ik er vast even naar kijken ook al is het te moeilijk. Het wordt steeds duurder hoor. En als ik eenmaal alles heb gekocht, kan ik het niet máken om het niet te spelen, en dan komt álles in mijn leven wel goed. Terwijl ik eigenlijk nog niet zo veel kon met de cello.

En Ted dacht dat ik een vakstudent was omdat ik al die sonates kocht en concerten. Normaal gesproken moest je je studentenkaart van het Conservatorium, toen nog 500 meter verderop op de Van Baerlestraat, laten zien voor korting. Ik heb er nooit om gelogen maar Ted gaf mij altijd korting want; “Je studeert toch cello!” Dat was ook wel zo want ik deed niets anders dan cello spelen. Ja, ik ging naar hun winkel…

Tegenwoordig is alles zo anders….

Lang leve het digitale! Ook omdat je nu kunt horen online of een arrangement deugt. Bijvoorbeeld, ik zoek een cello kwartet. Googelen maar. Vaak zie je er bij de bladmuziek een Soundclip bij staan. Of je voert de titel in op YouTube en hoort het arrangement. Hoe te gek is dat niet?

Waar beland ik vaak?

Sheetmusicplus.com

Ik selecteer enkel opties met Soundclip om te horen hoe het klinkt, indien het een arrangement is. Daar koop ik cello ensemble muziek, viool cello duo’s, strijkkwartet stukken… Vaak zit er ook al een YouTube clip bij. Zo kun je de stukken goed beoordelen.

www.sheetmusicplus.com

Abonnementen

Ik heb ook abonnementen. Bijvoorbeeld op www.virtualsheetmusic.com
Surf er eens rond en overweeg met je ensemble een abonnement te nemen. Echt te tof! Het gaat van cello solo toonladders (Scales, by Ferrari) tot Wedding albums voor strijkers, of strijkers met piano, en prachtige Inventionen van Bach voor twee celli, of viool cello, of altviool cello…

Ook heb ik een abonnement op www.8notes.com.

8Notes is geschikt voor de niet te moeilijk muziek, over het algemeen voor cello duo cello trio en cello kwartet en groter. Zeer herkenbare titels. En heel fijn; vaak kun je muziek transponeren. Je kunt vervolgens partijen en partituren downloaden en eventueel printen. Ik zet alles liefst op mijn grote tablet, de iPad Pro. Daar heb ik dan weer een voetpedaaltje bij voor het omslaan. Denk aan Pageflip Firefly; duur maar goed!!

Celloexpressions.com

Hele goede maar vaak moeilijk cello ensemble muziek vind je op specialistischere pagina’s. Denk Johnstone voor heeeel veel cello muziek, echter meestal handgeschreven en moeilijk te ontcijferen. Veel gratis materiaal, verrassend genoeg, vind ik op https://celloexpressions.com. Ook daar kun je het beluisteren.

De allermooiste strijkkwartet arrangementen van populaire muziek kocht ik van Gavin Meredith, van Bridgewater Publishing. Hier hoor je “Isn’t she lovely” van Stevie Wonder, zo super gearrangeerd!

En kijk eens wat een timing van de afronding bij aankomst bruid aan het eind van de clip? Dat is al een vak apart!

Scoreexchange.com

Veel amateurs verkopen hun eigen gearrangeerde muziek via https://www.scoreexchange.com/ Daar kom je pareltjes tegen als Gebt mir meinem Jesum wieder uit de Mattheus voor strijkkwartet en bas. Dat laat ik dan weer omzetten naar cello omzetten door Natalie die heel erg handig is met Dorico of Sibelius et voila!

Musescore

Musescore biedt veel verrassende amateur baksels voor vreemde instrumentencombinaties aan maar het resultaat is vaak te droef-toeterig voor woorden. Het is extra erg dat alles door synthesizers ten gehore wordt gebracht. Run away!!!!

https://musescore.org/nl

IMSLP

Tot slot is de grootste rechtenvrije muziekbibliotheek online ter wereld IMSLP. Deze bieb is zo groot dat surfen er onbegonnen werk is. Ik google een titel en zet er achter IMSLP; zo kom ik het snelst bij een resultaat. Ga dan altijd scrollend naar Parts, of voor de lol naar Arrangements and transcriptions.

Vroeger was IMSLP gratis. Ik ben al jaren donateur omdat ik er zo veel vanaf haal. Ik heb begrepen dat ze inmiddels een vergoeding vragen voor incidenteel gebruik, ik weet niet wat het kost maar het is voor de mensen die alles inscannen, overal ter wereld.

IMSLP Rocks!!!!

Waar haal jij je muziek vandaan?

 

Hartelijke groet,

Scarlett

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Wellicht ook interessant voor je:

Cello Wintercursus 2022

Cello Wintercursus 2022

In 2020 plande ik mijn eerste Vierdaagse zomercursus voor cellisten. Deze zou plaatsvinden in kloster Frenswegen, in Frenswegen, Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Je rijdt het vanaf bijvoorbeeld Amsterdam in 2 uur. Corona gooide roet in het eten, zo ook in...

Met je cello op pad

Met je cello op pad

Wil jij ook met je cello op pad? Iedereen wil samen spelen! Hier een blogpost om je ideeën aan de hand te doen omtrent cello spelen met andere volwassenen, beginners zowel als gevorderden.Op 28 augustus is er in Havelte een Bachdag; kom mee spelen! Stel je voor: een...

Share This