Barokcello workshop

met Gied van Oorschot

op donderdag 7  juli 2022

in Amsterdam 

VOL!

Woensdagavond 7 juli a.s.

Graag wil ik jullie uitnodigen om als luisteraar deel te nemen aan een workshop samenspel en mini recital barokcello gegeven door cellist Gied van Oorschot. Grijp je kans en leer over barokspel, vroeg klassiek repertoire en de historie van de cello. 

Wie is Gied?

Gied van Oorschot is 28 jaar jong en begon met cellolessen bij Frank van den Berg.  Daarna volgde hij de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Monique Bartels. Hij vervolgde zijn conservatoriumstudie bij Viola de Hoog aan het Utrechts Conservatorium die hij ‘with honours’ afsluit!

Binnenkort studeert Gied af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Viola de Hoog en Emanuele Silvestri. Gied maakt deel uit van zowel symfonische als kamermuziekbezettingen en heeft ervaring als solist. Hij speelt muziek uit alle stijlperiodes; zo is hij gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk, is hij mede-oprichter van het ‘Pella Collective’ (een ensemble voor op hedendaagse Nederlandse en Amerikaanse muziek) en werkt hij met regelmaat samen met popartiesten. Ook studeerde Gied af aan de Universiteit Utrecht in de Algemene Sociale Wetenschappen.

In het verleden is al gebleken hoe leuk jullie het vinden om meer te horen over gewoonten, uitdagingen, ‘regels’ en kenmerken van het spelen van oude muziek en dat toe te passen. Gied heeft zowel een moderne cello opleiding genoten als een barokcello opleiding en is een sympathieke man en een prachtige cellist. Ik kwam hem enkele jaren geleden tegen in de studio toen hij meekwam om een cello uit te zoeken voor een leerling van hem.

Hij speelde op enkele cello’s en ik was meteen onder de indruk van zijn geluid! Ook vond ik hem vriendelijk en toegankelijk en het feit dat hij vanuit Utrecht, zijn woonplaats, meekwam met een leerling vond ik top. Kom je kennismaken? 

Doe mee!

Deze workshop duurt ongeveer 2.45 uur en de tijd wordt verdeeld tussen hoofdzakelijk de inleiding over de historische cello, samenspel en daarnaast spel van Gied.

Wil jij nieuwe dingen horen, nieuwe feiten en frisse taal horen van iemand die in juni 2022 afstudeert?
Wil je mee oefenen en jezelf verbeteren in een ontspannen sfeer?

Is je antwoord “Yes!” ? Geef je nu dan op.

Hoe gaat de avond eruit zien?

De studio is open vanaf 18.00 uur. Kom bij voorkeur uiterlijk 18.15 binnen: ik zorg voor koffie en thee. Gied start om 18.30 uur.

  • Eerst is er een inleiding met daarin uitleg over de basisprincipes van de barok periode, informatie over ‘de oude muziek beweging’ en het instrumentarium en dergelijke.
  • Houding en gebruik van de cello en barokstok. (Of hoe je met je moderne stok dit gevoel benadert).
  • Dan een tutti (allen) deel; we werken samen aan ensemble stukken die Gied kiest (alleen voor actieve deelnemers).
  • Eén op één deel; de actieve deelnemers die zich hiervoor opgeven werken al dan niet in trio, duo of solo vorm met Gied.
  • Aan het eind van de avond zal Gied zelf de tweede suite voor cello solo van Bach voor ons spelen.

Rond 21.15/21.30 uur ronden wij de avond af en is er tijd om gezellig na te kletsen met een hapje en drankje.

Er wordt gespeeld op A = 440 Herz. Zegt dit je niets dan is er niets aan de hand!! 😉  Gied trekt zijn darmsnaren op naar 440 voor deze avond. Er is alle tijd voor vragen.

Barokstok-2

Barokstok of moderne stok?

En heb je een barokstok? Dan neem je hem vast mee 🙂
Je mag natuurlijk ook deelnemen met je eigen moderne stok! Wil je echter een barokstok lenen om het zelfde gevoel te voelen als Gied en de deelnemers met barokstokken die avond dan kan dat ook. Een barokstok geeft je meer snelheid en wendbaarheid omdat hij korter en lichter is en dichter bij het balanspunt vast wordt gehouden. Een verademing als je het mij vraagt. Mocht je er daarna eentje aan willen schaffen kan dat na de workshop voor € 129,00 in plaats van € 149,00.

Enkele inspiratiefilmpjes:

𝐁𝐚𝐫𝐨𝐤𝐬𝐭𝐨𝐤 𝐡𝐨𝐮𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐥𝐨: ook proberen met je moderne cello en strijkstok?

​𝐇𝐞𝐭 𝐧𝐞𝐞𝐫𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐣𝐞 𝐬𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐫𝐨𝐤𝐬𝐭𝐨𝐤

𝐆𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐛𝐨𝐯𝐞𝐧𝐚𝐫𝐦 𝐛𝐢𝐣 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐫𝐨𝐤𝐬𝐭𝐫𝐞𝐞𝐤 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐜𝐞𝐥𝐥𝐨

Voor wie is deze barokcello workshop?

Deze lange workshop is voor actieve deelnemers die al de nodige dosis speelgemak hebben en tijd maken de samenspel partijen in te studeren. Het maakt natuurlijk niet uit wat je niveau is wanneer je een passieve deelnemer bent, een luisteraar.

Let op: je kunt je niet meer opgeven als actieve deelnemer, enkel als toehoorder!

Kosten

Als luisteraar is je bijdrage €15,00.

Je deelname is definitief zodra je het deelname fee voldaan hebt. Let op; indien je je opgeeft ga ik er van uit dat je mee doet. Er is geen restitutie mogelijk tenzij de overheid ons samenzijn verbiedt. Het te voorbereiden samenspeel materiaal wordt je na aanmelding toegemaild.

Waar vindt de Barok workshop plaats?

In mijn studio in Amsterdam, Haparandaweg 788A, 1013BD te Amsterdam (Houthavens). Aanvang 18.30. Kun je dat niet halen dan loop je gewoon iets later binnen.

Neem de tijd om te parkeren. Parkeren is het makkelijkst indien je een parkeerapp hebt.

Aanmelden kan via onderstaand formulier

Veelgestelde vragen

Klik op de balk om het antwoord te lezen

Wat dien ik mee te nemen?

Je neemt mee: je cello, bladmuziek, indien je hebt een opvouwbare lessenaar, cello plankje, een potlood, pen en papier. 

Ik speel nu een jaar cello, is dit ook geschikt voor mij?

Ik denk dat je je beter op je gemak zult voelen als gevorderde speler. Maar kom vooral luisteren! Gied speelt prachtig en heeft net zijn derde master afgesloten, namelijk barokcello bij Viola de Hoog aan het Conservatorium van Amsterdam!

Waar wordt deze workshop gegeven?

Op de Haparandaweg 788A, 1013BD te Amsterdam Houthavens. Parkeren is het makkelijkst met een parkeerapp. Kom op tijd!

Ik wil graag meedoen maar heb geen cello of kan hem niet mee naar Amsterdam nemen. Is dat een probleem?

Nee dit is geen probleem; je kunt van mij gratis een cello lenen, geef dit svp aan bij de opmerkingen.

Kan ik nog meedoen?

De workshop gaat door bij minimaal 7 actieve deelnemers en maximaal 9 deelnemers. Wil je passief deelnemen; dit kan zo lang er plaats is. 

Schuif aan! We maken er een fantastische avond van!

Hartelijke groet,

Scarlett!

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Share This