Barokcello workshop

16 september 2021

in Amsterdam 

Datum: donderdagavond 16 september 2021

 

Genieten van barokmuziek en samen voelen en horen hoe dat kan hebben geklonken? Doen! Tijdens deze workshop maken we gebruik van een barokstok van mij, of misschien heb je er al een eigen barokstok? Ook is er een nieuwbouw barokcello met darmsnaren bespannen aanwezig opdat je kunt zien en voelen wat het verschil is met een moderne cello.

Het spelen met een barokstok is voor alle moderne cellisten een eyeopener. Een barokstok is namelijk lichter en wendbaarder en dat maakt dat je meer snelheid kunt maken dan met je moderne stok. Dit neem je weer mee zodra je je gangbare strijkstok hanteert, dat heb ik zelf een enorme verbeteraar van mijn snelheid gevonden.

We gaan het die avond hebben over stijlkenmerken in de barok, de techniek, en we spelen samen. Het strijken met de barokstok op een barokcello is heel anders. Je arm dient met een val techniek te strijken, en deze val techniek kan alleen ontstaan vanuit ontspanning van je grote spiergroepen. Door hiernaar te zoeken en dit te verbeteren neem je weer meer strijk comfort mee naar het moderne strijken.

Doordat de barokstok een ander model en gewicht heeft verloop van geluid van je toon geeft, snap je beter en makkelijker hoe barokmuziek gearticuleerd wordt. Samen gaan we dit onderzoeken, en genieten van barokmuziek. Het te spelen materiaal wordt gekozen op niveau van de deelnemers.

Wil je graag meer weten en meedoen maar kun je niet naar Amsterdam komen? Je kunt online meedoen. Dat is een passieve deelname, je kunt op dat moment geen vragen stellen.

Barok cello spelen op een modern instrument:

 

Heb je nog geen barokstok? Geen nood

Je kunt bij mij de barokstok die je die avond leent eventueel aanschaffen voor € 145,00.

We beginnen deze workshop altijd aan de absolute basis; hoe houd je de stok vast, hoe kom je neer op je snaar, hoe trek je je stok weg. Zelfs bij doorgewinterde barokcellisten is deze focus nog welkom. Daarna passen we de basis streek toe op toonladders en basso continuo. Verder in de workshop gaan we stukken samen spelen en stijltechnieken bekijken. Op basis van het niveau van de inschrijvers kies ik het repertoire.

Hoe ziet deze avond eruit?

De koffie staat klaar op de Haparandaweg 788A vanaf 18.35 uur. Om 19.00 uur beginnen we en onderbroken door een pauze werken we door tot 21.15 uur. Daarna is er tijd om gezellig na te praten met een hapje en drankje.

 

Enkele inspiratiefilmpjes:

Hoe houd je je stok vast, à la Emily:

Barokcello strijktechniek; bijvoorbeeld;

Opwarmen doe je zo!

Voor wie is deze barokcello workshop?

Deze workshop is voor iedereen die minimaal een gezonde basis heeft in de eerste positie en grote greep en verlaagde eerste vinger. De gevorderde cellisten gaan de solostemmen spelen in het gekozen repertoire en de meer beginnende speler de bas lijn, de basso continuo.

Kosten

Deze workshop kost € 69,00. Eventueel kun je online deelnemen a € 54,00.

Je deelname is definitief zodra je het deelname fee voldaan hebt. Let op; indien je je opgeeft ga ik er van uit dat je mee doet. Er is geen restitutie mogelijk tenzij de overheid ons samenzijn verbiedt. Het te voorbereiden samenspel en inlees materiaal wordt je na aanmelding toegemaild.

Waar vindt de Barok workshop plaats?

In mijn studio in Amsterdam, Haparandaweg 788A, 1013BD te Amsterdam (Houthavens).

Neem de tijd om te parkeren. Parkeren is het makkelijkst indien je een parkeerapp hebt.

Hoe meld ik mijzelf aan?

Om je deelname definitief te maken meld je hier aan via het formulier.

Je krijgt ruim op tijd de digitale bladmuziek in je mailbox zodat je, indien je dat fijn vindt, jezelf kunt voorbereiden.

  • 0,00 €

Veelgestelde vragen

Klik op de balk om het antwoord te lezen

Wat dien ik mee te nemen?

Je neemt mee: je cello, lessenaar, cello plankje, een potlood, pen en papier. En… batterijen vol energie!

Ik speel nu een jaar cello, is dit ook geschikt voor mij?

Jazeker; deze workshop is ook voor beginnende cellisten. De kleine groep en intensieve coaching maakt dat je de juiste informatie over krijgt over cello techniek. Wordt het te moeilijk in het 40 minuten blok? Kijk toe of ga elders in huis oefenen wat je net geleerd hebt. Er staan lessenaars en krukken verspreid.

Waar wordt deze workshop gegeven?

Op de Haparandaweg 788A, 1013BD te Amsterdam Houthavens.

Ik wil graag meedoen maar heb geen cello of kan hem niet mee naar Amsterdam nemen. Is dat een probleem?

Nee dit is geen probleem; je kunt van mij gratis een cello lenen, geef dit svp aan bij de opmerkingen.

Kan ik nog meedoen?

Er is maar plaats voor 8 fysieke deelnemers. Mocht er geen plaats meer zijn dan kan ik je op een reservelijst plaatsen of je schuift online aan.

Schuif aan! We maken er een fantastische avond van!

Hartelijke groet,

Scarlett!

Scarlett

info@celloverkoop.nl | 06 - 1818 9005

Share This